Putin: Sistemul de relații internaționale nu trebuie fărâmat
04/10
Descoperire în Iakutia: Un diamant – matrioșkă
05/10

Zilele culturii ruse în România: tango rusesc, concerte de pian și acordeon, expoziții

Pianistul Eduard Kunț/ Foto: Sputnik/ P.Papikian

Georgiana ARSENE, Sputnik

Acestea se vor desfășura în perioada 16 octombrie – 22 noiembrie 2019, sub coordonarea Centrului Rus de Știință și Cultură – iubitorii de muzică se vor întâlni cu reprezentanții Academiei Ruse de Muzică ”Gnesin” și nu numai.

Luna octombrie este una de-a dreptul specială, pentru că, sub atenta organizare a Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, debutează Zilele Culturii Ruse, care vor dura până în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Ca parte a acordului de parteneriat încheiat cu Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, profesorii Academiei “Gnesin” – V. Vals, A. Koşvaneţ şi N. Brajnikova – vor împărtăși tinerelor talente bucureștene din experiența lor şi vor susține concerte – la 16 octombrie, ora 16:00, împreună cu muzicienii Universității Naționale de Muzică, în Sala de Concerte a Universității și – în aceeaşi zi (16 octombrie), la orele 19:00 – la Centrul Rus de Ştiință și Cultură, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr. 50. Intrarea este liberă, informează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București, într-un comunicat de presă.

Foto: P.Papikian/ Sputnik

Conform tradiției, deschiderea Zilelor Culturii Ruse va avea loc la Sala Radio, la data de 17 octombrie, orele 19.00. În acest an, vor concerta celebrii muzicieni ruși Eduard Kunț (pian) și Iuri Medianik (acordeon).

”Rusia, teritoriul viitorului”

Programul va cuprinde, pentru prima dată, atât interpretări solo de pian, precum şi variațiuni muzicale interpretate în duet, la pian şi la acordeon. Programul va include compoziţii ale lui Scarlatti, Ceaikovski, precum şi tango rusesc, în interpretarea virtuozilor.

Vizitatorii se pot delecta urmărind expoziția deschisă în foaier și intitulată, simplu și de efect, “Rusia – teritoriul viitorului”. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Sălii Radio și pe www.bilete.ro.

În cadrul Zilelor Culturii Ruse, publicul va mai primi și un alt cadou muzical. Este vorba despre concertul-evocare a vieții și creației Lidiei Lipkovskaia, solistă a Majestății Sale Imperiale Țarul Rusiei, artistă născută în Basarabia și afirmată, apoi, strălucit, pe plan mondial, la Sankt-Petersburg și în alte centre majore ale lumii operei, inclusiv la București. În capitala României a avut și o intensă activitate pedagogică, fiind mentorul celebrei cântărețe de mai târziu, Virginia Zeani, pe când aceasta făcea primii pași în lumea belcanto-ului.

Serata va avea loc la data de 18 octombrie, orele 19:00, la Sala Conservatorului din strada Știrbei Vodă nr. 33, iar intrarea este liberă.
Concertul va fi susținut în colaborare cu Mariinsky Theatre Academy of Young Singers și va fi moderat de către pianista Larisa
Gherghieva, Directorul Academiei și de către academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog; cei doi vor relata despre cariera și personalitatea Lidiei Lipkovskaia, viaţa şi creaţia marii cântărețe de operă, precum și despre perioada în care aceasta s-a aflat în România.
Vor fi interpretate arii celebre din repertoriul acesteia, de la Verdi la Ceaikovski și de la Rimski-Korsakov la Puccini, în prim-plan aflându-se invitați de la Teatrul Mariinski și absolvenți ai programului de pregătire de excelență pentru artele spectacolului SUCCES, organizat de către Universitatea Națională de Muzică București, prin programul FDI 2019.

Soliști vor fi Antonina Vessenina, membră a Academiei Mariinski și solistă a Teatrului Academic de Operă și Balet Mariinski din Sankt-Petersburg, multiplă laureată la importante concursuri internaționale. La pian, o va seconda Elena Fedorenko, maestru acompaniator al Academiei Mariinski, multiplă laureată a premiului pentru cel mai bun pianist în competiții vocale, participantă la numeroase turnee, în Rusia și în multe alte țări europene.

Săptămâna filmului rus în România

Unul dintre partenerii Zilelor Culturii Ruse este Muzeul “Kulikovo”. În pregătirea aniversării a 75 de ani de la victoria în
Marele Război pentru Apărarea Patriei, Centrul Rus de Știință și Cultură va găzdui o expoziție de fotografie intitulată <<Coloana de tancuri ”Cneaz Dmitri Donskoi”>>. Deschiderea acestei expoziții va avea loc la data de 22 octombrie, ora 18:00. Intrarea este liberă.

Afișul filmului ”Viața veșnică a lui Aleksandr Hristoforov/ Foto: gtrk.tv

Un eveniment devenit tradițional, pentru toamna bucureșteană, este Săptămâna Filmului Rus în România.
În anul 2019, acest festival celebrează 10 ani de la prima ediție.

Deschiderea festivalului cinematografic va avea loc la data de 30 octombrie, orele 19:00, la Cinemateca “Eforie”, din strada Eforie, nr.2.

În programul festivalului sunt prevăzute vizionări ale filmelor ”În slujba lui Petru cel Mare”, “Salt”, “Echipajul”, “Proiectul”, “Viaţa veșnică a lui Alexandr Hristoforov”, “Frontiera balcanică”, “Supraviețuire în condiții dificile”.

În ziua deschiderii, intrarea se face pe bază de invitații, iar în celelalte zile ale festivalului, adică în perioada 31 octombrie-2 noiembrie, intrarea este liberă.

”Rusia secolului XX” și Târgul Internațional de Carte

La 6 noiembrie, orele 18:00, la Centrul Rus pentru Știință și Cultură, va avea loc deschiderea expoziției tematice “Rusia secolului al XX-lea”. Expoziția este formată din obiecte cotidiene ale mai multor generații de rezidenți ai URSS și ai Rusiei moderne şi contemporane (intrarea liberă).

Ca parte a Zilelor Culturii Ruse, la Târgul Internațional de Carte “Gaudeamus”, care va avea loc la Centrul Expozițional “Romexpo”, între 20-24 noiembrie, Centrul Rus pentru Știință și Cultură va fi prezent cu un stand de carte rusă.

”Suntem bucuroși să participăm şi să expunem cărţi și albume ale Societății Geografice Ruse, care istorisesc despre călători ruşi celebri, despre munţii, fluviile, rezervele și bogățiile naturale ale Rusiei. De asemenea, vor fi prezentate lucrări specifice, editate în oraşul Iaroslavl. Tot în cadrul standului rusesc va fi prezentată cartea lui L. Andronov, intitulată “Amuleta”. L. Andronov este un binecunoscut regizor, scenarist și producător. Cartea sa se adresează tuturor cititorilor și nu vă va lăsa indiferenți”, precizează reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură.

L. Andronov va organiza, de asemenea, un master-class de actorie și va prezenta filmul său intitulat “Kilometrul 29”. De asemenea, și în acest an va fi prezentă la stand editura specializată, din Rusia – compania ”Zlatoust”, din Sankt-Petersburg, care, de 28 de ani, excelează în dezvoltarea materialelor didactice de învățare a limbii ruse ca limbă străină.

Parteneri ai Zilelor Culturii Ruse sunt Radio România, Academia Rusă de Muzică “Gnesin”, Asociația “ArtViva”, Muzeul “Kulikovo”, Cinemateca “Eforie”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 623991