Deputat rus, interogat de FBI. Rusia protestează vehement
07/10
Putin și Șoigu s-au odihnit în taigaua siberiană (VIDEO)
07/10

În Spania se spune că Rusia și SUA au făcut schimb de roluri

Foto: twitter.com

Fostul șef al diplomației spaniole, Ana Palacio, a anunțat că s-a produs o schimbare a rolurilor globale ale Rusiei și Statelor Unite. Potrivit afirmațiilor sale, Moscova a încetat să mai fie ”factorul distrugător în relațiile internaționale”, în timp ce Washingtonul se deplasează ”într-o direcție opusă rolului de lider mondial”, relatează RT.

Moscova devine ”cardinalul cenușiu” al politicii mondiale, a apreciat diplomatul într-un articol scris pentru publicația Project Syndicate. După reunificarea cu Crimeea și declanșarea operațiunii in Siria, Rusia era percepută de mulți drept un factor distructiv al politicii mondiale. Dar timpul a demonstrat că Moscova a devenit cu adevărat un jucător cu influență pe arena internațională, afirmă fostul ministru.

Semnarea de către Kiev a ”formulei Steinmeier” (varianta teoretică a măsurilor de reglementare a conflictului armat din estul Europei ce presupune, într-o prima fază, acordarea unui statut provizoriu teritoriilor Donbass-ului, apoi unul permanent, după raportul OSCE referitor la rezultatele alegerilor din teritoriile care nu sunt controlate de Kiev, n.r.) deschide calea spre normalizarea situației din Ucraina și restabilirii relațiilor între Rusia și Occident, ceea ce, în opinia fostului ministru, reprezintă o victorie însemnată a Moscovei.

În același timp, ONU finalizează demersurile în vederea formării comitetului care se va ocupa de elaborarea noii constituții a Siriei, ceea ce corespunde planului propus de Rusia la conferința de pace din 2018.

Potrivit fostului ministru spaniol de Externe, ultimele luni au evidențiat instabilitatea ordinii mondiale în lume. În acest context, trei principali jucători mondiali – Europa, Rusia și SUA – își schimbă rolurile globale. În opinia autorului articolului, Rusia a încetat să fie ”forța distructivă”, acum fiind privită ca ”strateg”. În timp ce Statele Unite se îndreaptă în direcție opusă.

Exemplificând rolul tot mai important al Rusiei în lume, diplomatul a evocat atacul cu drone împotriva uzinelor petroliere ale Arabiei Saudite. Președintele SUA, Donald Trump a lansat amenințări belicoase și a introdus noi sancțiuni. Rusia, dimpotrivă, s-a afișat în ”calitate de garant al stabilității regionale”.

Comunitatea mondială continuă să considere SUA principalul jucător geopolitic, ceea ce, spune Palacio, se explică prin forța obișnuinței, nu prin logică. Washingtonul se retrage din numeroase acorduri internaționale cheie, ceea ce are o influență negativă asupra situației din lume, arată fostul ministru.

În ceea ce privește Europa, Palacio a catalogat-o drept ”coordonator sistemic”, care joacă un rol important, cum ar fi, spre exemplu, în soluționarea conflictului din Ucraina. ”În calitate de coordonator global, Europa trebuie să știe cu precizie la ce servesc eforturile ei”, a concluzionat fostul ministru spaniol în articolul pentru Project Syndicate, citat, de asemenea, de agenția RIA Novosti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 513519