Putin și Șoigu s-au odihnit în taigaua siberiană (VIDEO)
07/10
Peskov: Kremlinul nu este parte în conflictul din Ucraina
08/10

Deputați ruși: Riscurile amplasării scutului american în România

Foto: Global Look Press/ZUMA

Prin amplasarea sistemelor de rachetă ale SUA, în România și în Bulgaria, se reduce timpul de zbor al rachetelor americane până la granițele Rusiei și crește suprafața teritoriului Federației Ruse pentru lansarea unor potențiale atacuri militare, a declarat, pentru cotidianul ”Izvestia”, deputatul în Duma de Stat, Alekandr Șerin.

Publicația amintește că, în septembrie, experții centrului american de cercetări RAND au publicat un raport privind metodele de luptă împotriva influenței Rusiei în Marea Neagră. Printre altele, se propune desfășurarea unor sisteme moderne de apărare antiaeriană și de coastă, în România și în Bulgaria.

În același timp, autorii raportului arată că nu toate țările regiunii Mării Negre împărtășesc interesele Statelor Unite și ale NATO, pe aceste teritorii, ceea ce îngreunează elaborarea unei strategii unice occidentale de contracarare a Rusiei.

”Când un sistem este amplasat pe teritoriul unei baze militare, ar fi naiv să crezi că acolo vor fi numai sisteme de apărare antiaeriană. În cazul de față, nu poate fi vorba despre o doctrină defensivă. Americanii ar putea vorbi despre o doctrină defensivă, dacă ar fi fost pe teritoriul Statelor Unite”, a subliniat deputatul Șerin.

În același timp, a adăugat parlamentarul rus, americanii nu permit părții ruse să verifice ce fel de instalații de rachetă au desfășurat ei, de fapt – doar defensive sau inclusiv ofensive.

Potrivit afirmațiilor sale, pe lângă reducerea timpului de zbor, amplasarea sistemelor de rachetă, în România și în Bulgaria, îngrădește considerabil acțiunile Rusiei în presupusul teatru de operațiuni militare din Marea Neagră. Pentru Rusia, Marea Neagră este deosebit de importantă, pentru că îi asigură ieșirea la Marea Mediterană și, mai departe, până la Oceanul Atlantic, a precizat politicianul.

Moscova a arătat, în repetate rânduri, că țările NATO inventează ”amenințarea rusă”, pentru a-și spori prezența militară în apropierea Federației Ruse. În august, șeful Ministerului Apărării, Serghei Șoigu, a vorbit despre o situație tensionată la granițele de vest ale țării, iar colegul lui de la Externe, Serghei Lavrov, a descris scopul extinderii Alianței Nord-Atlantice drept intenție de a ”încercui Rusia”.

1 Comment

  1. Ivan spune:

    Amplasarea armatei sovietice, ruse – ma scuzati…, in Transnistria, este o masura defensiva sau ofensiva a Rusiei? Pentru ca au ramas pe teritoriul Romaniei de pe vremea lui Stalin si nu mai pleaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 305629