Foto: RIA Novosti
Există riscul altor provocări ale serviciilor speciale ale SUA
10/10
Putin va efectua o vizită în Arabia Saudită
11/10

Fiodor Lukianov: Va fi un pas spre degradarea dialogului global

Foto: Ministerul Apărării al Rusiei

O eventuală decizie a administrației americane de a se retrage din Tratatul Cer deschis nu va conduce la vreo catastrofă, dar, va fi un pas spre o degradare și mai accentuată a dialogului global strategico-militar, a apreciat directorul științific al Fondului pentru dezvoltare și susținere internațională al Clubului de dezbateri ”Valdai”, Fiodor Lukianov.

Comentariul vine după ce, în ajun, echipa președintelui comisiei pentru afaceri străine din Camera Reprezentanților a
Congresului SUA, Eliot Engel (democrat, din partea statului New York), a publicat scrisoarea adresată, de către acesta, consilierului președintelui SUA pe probleme de securitate națională, Robert C. O’Brien. Textul informează că administrația SUA analizează posibilitatea retragerii din Tratatul Cer Deschis și cuprinde, de asemenea, un apel de a se abține de la un astfel de pas.

”Dacă, totuși, este adevărat – pe de-o parte, acest lucru corespunde liniei administrației Donald Trump, care dorește să scape de orice fel de restricții care ar îngrădi SUA în plan strategic. Nu Trump este inițiatorul, dar s-a activat puternic. El este adversarul oricărui tip de tratate”, a arătat Lukianov. ”Pe de altă parte, ar fi, după părerea mea, o mare prostie, pentru că Tratatul Cer Deschis reprezintă o măsură destul de moderată, chiar foarte modestă, legată de necesitatea de a crește încrederea reciprocă. Acesta este esențialul”, a spus analistul.

În opinia expertului, în cazul retragerii SUA din tratat, ”nu se va produce vreo catastrofă”, dar se va mai face încă un pas, spre degradarea atmosferei din sfera strategico-militară: ”Este absolut evident că va fi încă un cui în sarcofagul disponibilității de a merge, oarecum, unul în întâmpinarea celuilalt în privința informării”.

Dar, a adăugat Fiodor Lukianov, citat de către agenția TASS, trebuie să ne convingem că Washingtonul are, cu adevărat, intenția de a se retrage din acest tratat, pentru că există eventualitatea ca cei din Partidul Democrat să dorească să-l prezinte pe Trump drept ”un monstru, care, precum un elefant într-un magazin de porțelanuri, sparge tot ce este în jurul lui”. ”Pe de altă parte, dacă SUA ies, într-adevăr, din acest tratat, îngrijorarea este perfect legitimă, indiferent de campania pe care democrații o poartă, acum, împotriva lui Trump”, a apreciat expertul.

Tratatul multilateral Cer Deschis, semnat la 24 martie 1992, la Helsinki, de către reprezentanții a 23 de țări membre ale Organizației de Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a fost elaborat cu participarea activă a Moscovei. În opinia MAE rus, documentul reprezintă o măsură esențială pentru întărirea încrederii și a securității, notează TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 621496