Medici străini pentru spitalele și policlinicile din Rusia
11/10
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944, de la Operațiunea Iași-Chișinău, la frăția de arme sovieto-română (V). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
11/10

Olanda va investiga rolul Ucrainei în cazul avionului doborât

Foto: Reuters

Parlamentul Olandei a susținut propunerea privind efectuarea unor cercetări suplimentare legate de rolul jucat de Ucraina în cazul prăbușirii avionului malaezian Boeing deasupra Donbassului, în vara anului 2014, a anunțat Chirs van Dam, deputat din partea partidului ”Apelul Creștin-Democrat”, într-o postare pe Twitter.

Politicianul olandez a precizat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. Ancheta va stabili de ce Ucraina nu a închis spațiul aerian, deși acolo erau în desfășurare acțiuni armate.

Despre propunerea de a cerceta suplimentar acțiunile părții ucrainene s-a aflat în data de 2 octombrie. Atunci, ministrul olandez de Externe, Stef Blok, a pus la îndoială necesitatea unei astfel de misiuni, pentru că, a spus el, ”pentru așa ceva este nevoie nu doar de colaborare din partea Ucrainei, dar și din partea Rusiei”.

La începutul lunii octombrie, Olanda a cerut procuraturii ruse să ajute la găsirea lui Vladimir Țemah, martor în cazul prăbușirii Boeingului. Țemah fusese predat Rusiei în cadrul schimbului de deținuți dintre Moscova și Kiev. Autoritățile olandeze vor să stea de vorbă cu el și să adune eventuale informații pe care le-ar putea deține acesta. După schimbul de deținuți, liderul ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că Țemah fusese deja interogat pe teritoriul Ucrainei înainte de a fi trimis la Moscova.

Avionul de linie Boeing-777, aparținând companiei aeriene Malaysia Airlines și care efectua cursa MH17 de la Amsterdam la Kuala-Lumpur, s-a prăbușit în regiunea Donețk la 17 iulie 2014. La bord se aflau 298 de persoane. Toate au decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 513417