Zilele Culturii Ruse au început în România
18/10
Americanii au găsit ”arma apocalipsei” a Rusiei
19/10

Sondaj: Crește încrederea în președintele Vladimir Putin

Foto: Reuters/Serghei Karpuhin

Conform unui nou sondaj realizat de Centrul Național pentru Sondarea Opiniei Publice (VȚIOM), ratingurile de încredere cu care este creditat președintele au crescut la 66,5%. Puțin mai mult decât valorile din luna august. Sociologii sunt de părere că tendințele de creștere ușoară se vor păstra pe parcursul anului. Experții explică această evoluție prin atenția sporită acordată de către șeful statului situației interne din țară, dar și prin resemnarea rușilor față de conjunctura creată în condițiile absenței unei creșteri a veniturilor, scrie cotidianul ”Kommersant”.

Conform sondajului săptămânal VȚIOM, începând din august a anului curent, ratingul de aprobare și încredere acordate președintelui Rusiei, Vladimir Putin, au afișat o creștere ușoară. 66,5% dintre repondenți au declarat că aprobă activitata președintelui. Sondajul a fost efectuat în perioada cuprinsă între 7 – 13 octombrie. Conform sondajului, din 5 până la 11 august, acest indicator a fost de 63,2%. Procentul nemulțumiților a scăzut un pic: au declarat, deschis, că nu sunt de acord cu activitatea președintelui 25,3% dintre intervievați. La 11 august, erau 28,2%.

O ușoară creștere se observă și la capitolul încredere: 73,3% la sută dintre participanții la sondaj au oferit răspunsuri pozitive, față de 70,3% în luna august. Pe locul doi se află Dmitri Medvedev, cu 40,2%, în condițiile în care în premier nu au încredere 54,3%.

Comentând rezultatul sondajului, șeful biroului de analiză politică și consultanță al VȚIOM, Mihail Mamonov, a arătat că dinamica nivelului de aprobare a activității președintelui Rusiei este pozitivă. În ianuarie, acest indicator a fost 62%. Același trend există și în cazul încrederii. ”Toate acestea reprezintă reacția rușilor la implicarea președintelui în rezolvarea problemelor stringente ale populației, întărirea controlului asupra activității structurilor puterii și a șefilor acestora”, a apreciat Mamonov.

Politologul Aleksei Makarkin consideră, la rândul lui, că trendul pozitiv al ratingului președintelui își găsește explicația în faptul că rușii s-au obișnuit și s-au adaptat la situația în curs. În același timp, oamenii simt nevoia să se bazeze pe ceva, pe o instituție, iar, în cazul de față, oamenii îl aleg pe președinte în calitate de ”suport”. Ce se va întâmpla în continuare, depinde, în opinia analistului, de tendința care va domina: creșterea gradului de nemulțumire față de situația existentă sau nevoia de stabilitate. ”Care dintre tendințe va domina – depinde de evoluția evenimentelor”, a insistat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 476978