Aleksei Hlebnikov: rolul Rusiei în Orientul Mijlociu nu trebuie supraestimat
19/10
Putin și Merkel au vorbit despre Ucraina, Siria și Libia
20/10

Gorbaciov, despre perestroika și căderea Zidului Berlinului

Foto: Izvestia

Mai puțin de o lună ne desparte de un eveniment istoric: în seara zilei de 9 noiembrie 1989, s-a prăbușit simbolul ”Cortinei de Fier” și al războiului rece – zidul care a împărțit Berlinul în sectoarele de Est și de Vest. În acest context, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, a acordat un interviu cotidianului ”Izvestia”.

Întrebat dacă, pentru conducerea de la Moscova, căderea Zidului Berlinului a fost ceva neașteptat, Gorbaciov a răspuns negativ. ”Nu, nu a fost un eveniment neașteptat”, a spus fostul lider sovietic. ”În acel moment, Germania se confrunta, deja, de câteva luni, cu masive demonstrații sub lozinca <<Noi suntem un singur popor>>. Iar, căderea Zidului a fost un pas pe drumul spre reunificarea Germaniei. O reunificare care a fost doar o parte a amplului proces al încheierii războiului rece, care, atunci, a schimbat radical viața Europei, a întregii lumi”, a spus Gorbaciov.

<<Noi am văzut, în perestroika, o deschidere spre libertate a cetățenilor noștri. Și, nu puteam să refuzăm dreptul la libertate cetățenilor țărilor vecine – aliații noștri. Înainte, aceste state priveau URSS ca pe un ”frate mai mare”, de la care poți primi ajutor economic, dar care trebuie ”ascultat”, pentru a nu fi pedepsit pentru ”libera cugetare”>>, a adăugat fostul președinte al URSS.

El a precizat că, la o întâlnire cu liderii acestor țări, desfășurată chiar la începutul perestroikăi, <<eu le-am spus: nimeni nu trebuie să ”asculte” pe nimeni, suntem tovarăși și parteneri, dar, fiecare ia singur decizii referitoare la țara lui și singur poartă responsabilitatea>>. Poate că nu m-au crezut, la început, dar noi n-am încălcat acest principiu niciodată.

Întrebat, în legătură cu Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune, document semnat chiar de el, dar, care astăzi, a încetat, practic, să mai existe, Gorbaciov a apreciat că, în prezent, asistăm la militarizarea politicii mondiale, iar hotărârile se iau ocolind Națiunile Unite. ”În mod deosebit, se evidențiază, în acest sens, Statele Unite, care sunt în frunte, dau un exemplu prost altora. Prin urmare, au renăscut cultul forței, amenințările, cursa înarmărilor”, a subliniat Gorbaciov.

În opinia lui, un război nuclear poate izbucni cu totul întâmplător. ”Atâta timp cât există arme nucleare, nu poate fi exclus. Întâmplarea, o defecțiune tehnică sau poate o simplă greșeală umană – cine știe ce se poate întâmpla?”, a afirmat Gorbaciov, estimând că un război nuclear este ceva imposibil de acceptat, iar cel care l-ar putea declanșa nu poate fi decât un nebun.

În altă ordine de idei, Gorbaciov a declarat că, în urmă cu ceva timp, i-a trimis un mesaj președintelui Vladimir Putin. Subliniind că nu dorește să se impună drept ”sfătuitor”, fostul lider sovietic a menționat că, uneori, își permite să trimită mesaje scurte. I-a scris lui Putin, dar și președintelui francez, Emmanuel Macron. ”Acum, pe umerii liderilor mondiali apasă o responsabilitate uriașă. Ca să spunem lucrurilor pe nume, vremurile sunt îngrijorătoare. Iar asta este o povară imensă, inclusiv psihologică, umană. Știu din experiență”, a afirmat politicianul.

El a subliniat că ”nu se ascunde nicăieri” și că nu își ascunde părerile pe care le exprimă în interviuri și articole, publicate în Rusia și în străinătate. ”Uneori, observ că ideile mele își găsesc ecou în cuvintele și acțiunile liderilor”, a adăugat Mihail Gorbaciov.

1 Comment

  1. basarabeanu spune:

    Presedintele Gorbaciov cea mai mare greseala pe care a facuto a fost destramarea U.R.S.S-lui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 476991