Oferta de filme rusești, la București: de la Petru Cel Mare la lumi paralele
30/10
Ce au discutat, la Budapesta, Putin și Orban
31/10

Despre astrologia practică şi Zilele Culturii Ruse în România. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

17 octombrie 2019. Sala Radio din București. Eduard Kunz/ Foto Vesti din Rusia

Cultura este cel mai bun ambasador al unei ţări. Prin cultură, ajungem să ne simţim la nivel profund, să confluăm spiritual, să comunicăm cu adevărat; în fapt, ajungem să ne cunoaştem. Cunoaşterea este cel mai preţios dar al omului – om care s-a temut, mereu, de necunoscut.
Zilele Culturii Ruse au început cum nu se putea mai bine – pe semnul venusian, artistic, al Balanţei (16 octombrie) şi se vor finaliza pe Săgetător, semn al expansiunii spiritului şi al bucuriei (27 noiembrie) – nu înainte de a parcurge, integral, Scorpionul, cel care, prin tainele alchimice pe care le deţine, asigură reconfigurarea sentimentelor şi a percepţiei. Scorpionul îndeamnă la a fi tu însuţi, la a te (re)descoperi în permanenţă, la a gândi şi trăi după cum te îndeamnă sufletul.

Balanţa iubitoare de frumos şi de conlucrare a prezidat concertele susţinute de către profesorii Academiei Ruse de Muzică “Gnesin”, împreună cu studenţii lor (afirmaţi internaţional, cu mare succes) şi colegii lor de la Academia Naţională de Muzică din oraşul-gazdă, Bucureşti. Parteneriat în toată regula! Apoi, ziua de 17 octombrie a adus pe scena Sălii Radio un alt “duo” – Eduard Kunz şi Iuri Medianik. Eduard Kunz este un Scorpion (născut la 30 octombrie 1980, în Omsk – “La mulţi ani!”, cu o zi întârziere) genial, cu o energie artistică de excepţie. Neptun în prima casă din Săgetător, în aspecte favorabile cu Axa Destinului (plasată generos, pe Leu/Vărsător, cu Sensul Vieţii în Leul responsabil şi cu arta, dar şi cu afirmarea şi prim-planul) îl conectează direct la filonul artistic. “Munca mea este să dispar şi să las muzica să ajungă direct la tine” – este declaraţia unui om extrem de talentat (este printre primii 10 pianişti ai lumii!) şi a unui iniţiat, totodată, care ştie că el reprezintă “decodorul” energiei muzicii şi canalul de legătură cu ascultătorii… Soarele conjunct cu Mercur – iată aspectul manualităţii de care Eduard Kunz dispune; Soarele este în casa a X-a (a carierei profesionale) şi explică succesul, iar Mercur în casa a XI-a (a notorietăţii) arată modalitatea prin care nativul se bucură de celebritate – mâinile lui, care, cu fiecare atingere, fac o declaraţie de dragoste pianului. Este importantă această conjuncţie, întrucât reprezintă vârful unui careu în T cu Axa Destinului – aspect tensionat, cu energii puternice, care l-au împins, cu forţă, pe Cale.

18 octombrie a adus concertul-evocare a vieţii şi creaţiei Lidiei Lipkovskaia – solistă a Majestăţii Sale Imperiale Ţarul Rusiei – artist cu o carieră internaţională de excepţie. Lidia Lipkovskaia (născută la 10 mai 1884) este o nativă Taur cu Ascendent la finele Leului. Vocea extraordinară i se datorează Taurului natal, semn guvernat tot de Venus, care patronează gâtul (inclusiv laringele), iar succesul, celebritatea vin de la Spica şi Arcturus, poate cele mai benefice stele fixe! Ambele sunt plasate pe Sensul Vieţii din… Balanţă, aşa cum, pentru Eduard Kunz, ele gardează Meridianul (responsabil cu destinul public, expresia socială). Moderatorii evenimentului au fost în spiritul Balanţei, doi – Larisa Gherghieva, Director al Mariinsky Theatre Academy of Young Singers şi academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog.
Ziua de 30 octombrie a marcat începerea Festivalului Cinematografic “Săptămâna Filmului Rusesc în România” – aflat, deja, la cea de-a 10-a ediţie! Filmul, pelicula cinematografică sunt patronate de Neptun, astru care face, din Peşti, un trigon cu Soarele din Scorpion. Neptun activează Achernar, o stea fixă benefică, deci putem fi siguri că demersul cinematografic va avea succes la public şi, în plus, va favoriza accesul în… alte lumi, cu ajutorul filmului “Proiectul”!
Scorpionul este semn de Apă şi, ca celelalte semne ale acestei stihii (Racul şi Peştii), este conectat la trecut (din altă perspectivă). Expoziţia “Rusia secolului al XX-lea”, care debutează la 6 noiembrie, aduce în faţa celor interesaţi diverse obiecte din cotidianul generaţiilor din timpul URSS şi din Rusia actuală, chiar pe fondul unui triunghi de Apă, între Soarele din Scorpion, Neptun din Peşti şi Nodul Nord Lunar din Rac! Fluiditatea energiilor acestor semne ne permite călătoria în trecutul istoric, temporal (vom recunoaşte, cu siguranţă, aspiratorul bunicilor şi multe alte obiecte!) şi, pentru cei mai curajoşi, incursiunea în trecutul kharmic, cu întrebări – ce s-a întâmplat, de ce nu mai suntem aşa cum am fost, prieteni?!?
Trecerea la Săgetător (zodie a comunicării şi a cunoaşterii, prin excelenţă, care te îndeamnă să te informezi direct de la sursă şi să iei decizii cu mintea şi cu sufletul tău) se face pe fondul participării la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus”, unde va exista un stand cu carte rusă (eveniment foarte bine primit, de către publicul român, în anii anteriori). Vedetă va fi o carte editată special pentru acest demers şi anume “ABECEDAR de limba rusă pentru copii”. Poate că, astfel, ne vom familiariza copiii cu limba unui popor mare şi interesant, ocazie cu care, vor avea mult surprize plăcute. Fiindcă, atunci când nevastă, tihnă, iubire, duh – cuvinte nobile, de vibraţie înaltă – îşi au rădăcinile în limba rusă şi când te închini în acelaşi fel, nu poţi spune că nu ai nimic în comun cu ruşii! Uneori şi adulţii au nevoie de un Abecedar. Pentru una, pentru alta… Poate că ne-ar fi de folos un Abecedar după care să (re)deprindem relaţiile de prietenie, colaborare şi bună vecinătate cu cel cu care avem atâta istorie comună – poporul rus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 621490