Biserica Rusă nu mai vorbește cu Biserica Ortodoxă a Greciei
04/11
Înainte de Anul Nou, Rusia va trimite un glob de sticlă în spațiu
04/11

Donald Trump a detestat Ucraina din primele zile ale mandatului

Președintele american, Donald Trump/ Foto: AP/ Alex Brandon

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a nutrit o ”ură nestăvilită” față de Ucraina încă din primele zile ale mandatului său, susține cotidianul The Washington Post, citând actuali și foști angajați ai administrației de la Washington.

”Nu am înțeles niciodată lucrul acesta”, a arătat una dintre sursele ziarului, estimând că, probabil, acest sentiment s-a născut după ce republicanul a aflat că autoritățile acestei țări ar fi colaborat cu democrații, în timpul campaniei electorale din 2016, cu scopul de a împiedica o victorie a actualului lider american.

”S-au auzit acuzații că, într-un fel sau altul, autoritățile ucrainene au dat o mână de ajutor echipei electorale (a fostului secretar de stat, Hillary, n.r.) Clinton. Au fost acuzații că aceasta i-ar fi putut dăuna lui Trump. Detesta, pur și simplu, Ucraina”, au adăugat sursele ziarului.

În toamna anului 2017, Trump intenționa să programeze prima întâlnire cu președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroșenko. Înainte de întrevedere, pentru liderul american a fost organizat un scurt briefing despre situația din jurul republicii. La acea dată, șeful statului spunea că Ucraina ”nu este un stat adevărat”, că întotdeauna a fost parte a Rusiei și că era ”total coruptă”.

La sfârșitul aceluiași an, consilierii lui Trump au încercat să-l convingă să ofere Kievului sisteme antitanc Javelin, dar el s-a opus acestei propuneri. ”Continua să susțină că nu merită să supărăm Rusia și că Ucraina este o țară rea”, a arătat interlocutorul publicației americane. Cu toate acestea, în decembrie 2017, președintele a aprobat vânzarea armamentului.

Venirea lui Zelenski nu a schimbat nimic

În opinia lui Trump, toată conducerea Ucrainei ”a intrat în cârdășie cu democrații”, pentru a nu permite victoria lui. ”Ele (autoritățile ucrainene, n.r.) au încercat să mă distrugă”, a declarat președintele SUA în luna mai, la o întâlnire cu angajații administrației sale. Așa a reacționat el la propunerea de a acorda sprijin noii conduceri ucrainene. Unul dintre cei prezenți la acea întrevedere, ministrul Energiei, Rick Perry, a încercat să-l convingă pe Trump, precizând că este vorba despre noua echipă a învingătorului din alegerile prezidențiale, Volodimir Zelenski. ”Sunt niște oameni groaznici, corupți”, a insistat liderul american.

Potrivit The Washington Post, unii oficiali americani cred că ura republicanului pentru Ucraina ”are rădăcini adânci, este irațională și, posibil, ireversibilă”. Convorbirea telefonică purtată, în iulie, de către Trump și Zelenski, a provocat un scandal la Washington și a devenit pretext pentru lansarea procedurii de destituire a președintelui. Opozanții politici ai lui Trump afirmă că, în cadrul acelei discuții telefonice, Trump a încercat să-l convingă pe Zelenski să deschidă o anchetă legată de activitatea în Ucraina a lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA, în schimbul unui ajutor financiar și militar acordat Kievului.

Casa Albă a publicat stenograma acelei convorbiri, din iulie, dintre președintele SUA și cel al Ucrainei. S-a constatat că Trump nu îi cerea lui Zelenski să deschidă ancheta în privința lui Hunter Biden. Ministerul american al Justiției nu a găsit în conținutul convorbirii încălcări ale legislației naționale, dar nici motive pentru continuarea investigației. Joe Biden se numără, acum, printre cei mai posibili concurenți ai lui Trump la viitoarele alegeri, din noiembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 476996