Corneliu Vlad: “Linia roșie” din estul Europei rămâne intangibilă
06/11
ONU a acceptat trei proiecte de rezoluții depuse de Rusia
07/11

Un omagiu adus unor generații întregi

Foto: Vesti din Rusia

Expoziția “Roata Istoriei. Rusia în secolul XX” s-a deschis sub sunetele vioaie ale cântecelor pionierești din epoca sovietică, în centrul sălii fiind desfășurat drapelul solemn a unui stat defunct, URSS. Deodată, a răsunat fanfara pionierească și a urmat ceremonia de primire în organizație a pionierilor… Atmosfera timpului apus, o incursiune în istoria Rusiei secolului al XX-lea, găzduită de Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

Materialele care fac obiectul expoziției sunt cele pe care le găseam în viața de zi cu zi a oamenilor din perioada respectivă. Aceste obiecte au păstrat amprenta timpului și sunt asociate momentelor istorice importante pentru viața a generațiilor întregi, care au muncit și au luptat, au crezut și au iubit, au suferit, dar au avut și momente de bucurie. Nu este vorba despre nostalgie, ci, mai curând, de un omagiu adus acestor generații de oameni…

Aici găsim afișe politice mobilizatoare și obiecte din diferite etape istorice: Primul Război Mondial, destrămarea Imperiului Rus și formarea URSS, cel de-al Doilea Război Mondial, industrializarea postbelică, zborul lui Iuri Gagarin și zborul cosmonautului român, Dumitru Prunariu, în spațiu, Olimpiada din 1980, perestroika, Gorbaciov – și alte momente cheie, care au condus inclusiv la formarea Rusiei contemporane.

Uniforma soldatului sovietic din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial  

Expoziția face parte din Zilele Culturii Ruse în România și este dedicată uneia dintre sărbătorile cele mai importante ale Rusiei de azi – Ziua Unității Naționale (4 noiembrie).

Fotografiile postate pe site-ul nostru povestesc, cel mai clar, despre această expoziție.

 

Bancnote sovietice, un pachet de țigări ”Drug” și cutii de chibrituri             Costume populare aparținând diferitelor naționalități ale URSS  

Foto: Vești din Rusia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 683558