Kremlinul a comentat cuvintele lui Macron privind ”moartea creierului NATO”
09/11
Un geniu al tehnicii ruseşti, poetul Kalaşnikov… Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
10/11

De ce China a refuzat să încheie un tratat de dezarmare nucleară cu SUA

Rachetele balistice chinezești DF-41 /Foto: Reuters/ Thomas Peter

China a respins propunerea lui Trump de a încheia un acord multilateral privind controlul armelor, cu participarea Statelor Unite și a Rusiei – care, conform planurilor Washingtonului, ar putea înlocui Tratatul START-III. Republica Chineză își motivează poziția prin faptul că, în acest moment, arsenalele nucleare din alte țări – în special, cele americane și rusești, sunt cu mult superioare celor chinezești. Beijingul consideră că, pentru a încheia un nou acord multilateral, care ar implica Republica Chineză, celelalte puteri nucleare trebuie să-și reducă mai întâi armamentele, până la nivelul Chinei. Potrivit analiștilor, Casa Albă ar putea să nu conteze pe acordul Beijingului, ci să vrea, pur și simplu, să pună în cârca Chinei responsabilitatea pentru lichidarea sistemului de tratate planificată de Washington și care limitează răspândirea armelor nucleare.

China nu se va alătura negocierilor privind dezarmarea nucleară, pe care Statele Unite și Rusia le duc. Acest lucru a fost declarat de către directorul Departamentului pentru controlul armelor și dezarmare al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Fu Tsun, în cadrul celei de-a IV-a Conferințe privind neproliferarea, care s-a deschis la 7 noiembrie, la Moscova.

Anterior, ideea de a conecta China la dialogul de dezarmare ruso-american a fost exprimată de către președintele Donald Trump, în cadrul unui briefing din 4 noiembrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 476991