De ce China a refuzat să încheie un tratat de dezarmare nucleară cu SUA
09/11
Întreprinderile mici și mijlocii din Rusia s-au apropiat de stagnare
10/11

Un geniu al tehnicii ruseşti, poetul Kalaşnikov… Din însemnările astrologului Sergiu Bălan

100 de ani de la nașterea inventatorului celebrei arme, Mihail Kalașnikov (1919-2013)/ Foto: TASS

Este simplu, versatil, rezistent, uşor de manevrat şi presupune un cost de producţie scăzut. Funcţionează în cele mai vitrege condiţii de pe glob; nu-l opreşte nici nisipul deşertului, nici temparaturile sub zero grade. Îl găsim în folclorul balcanic, pe steagul Mozambicului, în dotarea multor armate ale lumii; ba, există şi ca nume – e drept, prescurtat, dar, exprimând esenţialul, ceea ce-l face incofundabil: Kalash, de la Kalaşnikov! Adică Avtomat Kalaşnikova 1947, cea mai renumită armă de asalt. Pe scurt, AK-47 sau “kalaşnikov”, de la numele celui care a inventat-o.

Foto de arhivă

Mihail Timofeevici Kalaşnikov s-a născut la 10 noiembrie 1919 [la 53 de ani după ce un alt titan rus, Feodor Dostoievski (tot nativ Scorpion), finalizase dictarea nuvelei sale “Jucătorul”, către stenografa sa], în Kurya, Altai Krai, într-o familie numeroasă de kulaci (a fost al 17-lea copil din cei 19 născuţi). În copilărie, nu se bucură de o sănătate prea bună, ba chiar este la un pas de a se sfârşi, la vârsta de 6 ani. Asta nu-l împiedică să fie atras de mecanică, de ideea de maşină; pe lângă această pasiune, care îi va aduce celebritatea mai târziu, Mihail cocheta cu poezia (o altă pasiune care îl va însoţi toată viaţa; de altfel, a şi scris şase volume de poezie).
Mihail Kalașnikov intră în armată (în 1938), unde, graţie priceperii sale la maşini şi a staturii mici, devine mecanic de tanc şi, ulterior, comandant de tanc – de altfel, el va sugera unele îmbunătăţiri pentru T-34 şi nu numai. În această postură, va fi rănit în cursul Bătăliei de la Briansk, în octombrie 1941; urmează o perioadă de spitalizare, până prin 1942, timp în care schiţează tot felul de proiecte de arme. Trebuie spus că războiul, contactul cu armamentul inamicului german (destul de perfecţionat la ora respectivă) şi pierderile din armata sovietică au acţionat ca un catalizator asupra inventivului Kalaşnikov, foarte hotărât să conceapă ”ceva” ieftin, performant şi uşor de folosit (Mihail Timofeevici declara că ”în copilărie, citisem undeva că Atotputernicul Dumnezeu a spus că tot ceea ce este prea complex nu este necesar, iar tot ceea ce este de trebuinţă e simplu… Aceasta a devenit motto, pentru întreaga mea viaţă – am creat arme pentru apărarea graniţelor ţării mele, arme simple, trainice şi de încredere”). După mai multe încercări, în final, în 1947, el definitivează AK 47, armă care va deveni, începând cu anul 1949, arma de asalt standard a Armatei Sovietice.
Până la plecarea din această existenţă (la 23 decembrie 2013), cel care a fost general al Armatei Ruse, inginer militar, inventator, designer de arme mici, scriitor şi cel mai decorat om din Rusia (până la decesul său), a proiectat peste 150 de modele de arme, cele mai renumite fiind AK47, AKM, AK74 (cu variantele sale), AK 12, AK 105, RPK, PK.

Mihail Kalaşnikov este un nativ Scorpion cu Ascendent în Taur, devenit celebru pe toată planeta pentru creaţiile sale în materie de arme. Da fapt, chiar şi numele l-a ajutat în îndeplinirea misiunii sale – Mihail este arhanghelul războinic, cel care luptă cu răul, cel care apără şi protejează. Scorpionul natal i-a furnizat abilitate, hărnicie, rezistenţă fizică şi psihică, potenţialul transformator, perfecţionismul şi eficienţa teribilă, iar Taurul ascendent este responsabil pentru relaţia foarte bună cu arta (poezia şi designul) şi cu pământul, pe care ar fi dorit să-l ajute să rodească mai cu spor. Mai mult, gradul 17º, unde este poziţionat Soarele nativului, are ca regent Venus, patronul Taurului de la ascendent. Iar Venus este plasată în alt semn al artei, Balanţa, într-un sextil cu Mercur din Săgetător, care favorizează exprimarea artistică (poezia), alături de poziţia Lunii în Gemeni şi a lui Neptun (astrul inspiraţiei) în Leul creator. Kalaşnikov este un Scorpion total, întrucât are şi Nodul Nord Lunar (Sensul Vieţii) plasat în zodia natală, în conjuncţie cu Soarele – nici nu este de mirare că a devenit atât de cunoscut, stelele i-au trasat această misiune, de a se afirma. Un alt semn zodiacal important pentru nativ este Fecioara, cu două configuraţii: Saturn (hărnicie, disciplină, eficienţă şi perfecţionism extreme, abilităţile tehnice, inginereşti) şi Marte – care, în sextil cu Soarele, a asigurat buna relaţie cu armele. Dacă se întreabă cineva cum de a reuşit Kalaşnikov să conceapă arme şi să scrie poezie, nu are decât să privească spre trigonul Soarelui cu Pluton, stăpânul Scorpionului natal. Acest aspect i-a furnizat nativului abilitatea de a-şi administra energiile creatoare pe două paliere atât de diferite.
Luna în Gemeni a făcut ca nativul să aibă mintea deschisă la nou şi la progres, adaptabilă; astrul nocturn activează două stele fixe benefice, Capella şi Alnath, care au susţinut călătoriile, şansa şi succesul. Trigonul cu Uranus s-a concretizat prin originalitatea concepţiilor sale în materie de armament, iar cuadratura cu Marte prin numeroasele sale cugetări, admirabile vorbe de duh la adresa cotropitorilor nazişti (la ora respectivă) şi a politicienilor (în general), principalii vinovaţi pentru toate conflictele armate din lume.

”Naziştii germani sunt de vină pentru faptul că am devenit constructor de arme… Eu, întotdeauna, am vrut să construiesc maşini agricole…” Asta se întâmplă când eşti lacom, tembel şi dai buzna în bătătura oamenilor – coasa se transformă în puşcoci şi tractorul în tanc! Aviz amatorilor, oriunde şi oricând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 468811