Noii bătrâni
12/11
Corneliu Vlad: “Enzima Macron” în relațiile Rusia-Europa
12/11

Expert israelian: Ce va transforma Rusia într-un lider mondial

Calea maritimă nordică/ Foto: Kommersant

După cum scrie expertul israelian Jonathan Jacobson, în publicația Haaretz, Rusia ar putea să-și recâștige poziția de lider mondial și să-și consolideze statutul pe arena internațională, datorită schimbărilor climatice.

Autorul consideră că poziția geografică avantajoasă va juca un rol de neprețuit, deoarece, potrivit informațiilor furnizate de geologi în urmă cu un deceniu, aproximativ 30% din rezervele de gaze naturale și 13% din rezervele de petrol din lume se află sub înghețul veșnic al zonei polare din emisfera nordică.

Pe măsură ce climatul se încălzește și permafrostul se topește în zona arctică, Rusia obține acces la aceste resurse naturale, ceea ce înseamnă că rutele comerciale prin Oceanul Înghețat vor deveni mai promițătoare, mai ales pentru țările cu porturi la Mările Nordică și Baltică. În primul rând, putem vorbi despre Rusia, scrie expertul.

El este convins că, dacă rutele arctice vor funcționa pe tot parcursul anului, Canalul Suez va pierde două treimi din comerț.
În această privință, Rusia va “redesena” harta comerțului global, pe care Statele Unite l-au condus timp îndelungat, este sigur Jacobson.

În plus, Rusia va putea crește producția agricolă, datorită pământului disponibil, a adăugat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 576051