Lavrov demască: SUA vor să taie o parte din Siria
13/11
Zilele Republicii Tatarstan în România
13/11

Soții Bertici, o nouă superaventură în Siberia! Expediție unică a unor români

Cu Dacia-Duster - la polul frigului de pe Terra, Oimiakon!/ Foto: PresaSM

Soții Attila și Kinga Bertici (în imagine) pornesc într-o nouă aventură unică spre Siberia, scrie publicația sătmăreană PresaSM. După ce, anul trecut, Attila a mers alături de fiul său Norbert, de această dată copilot va fi Kinga, un chef recunoscut și apreciat.

Este vorba despre o expediție care însumează 25.000 de kilometri, spre OIMIAKON, declarată oficial cea mai friguroasă localitate de pe Terra. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Oimiakon a fost de minus 71.2 grade Celsius. Aceasta este și cea mai joasă temperatură înregistrată vreodată pentru orice așezare locuită permanent, precum și cea mai scăzută temperatură înregistrată în emisfera nordică.

Deși trebuiau să pornească, inițial, la 20 ianuarie 2020, termenul a fost devansat. ”La 12 Decembrie 2019, pornim în expediție. Vom fi primul echipaj din România care încearcă o astfel de aventură!”, a spus Bertici Attila pentru PresaSM.

”Drumul merge până la Oimiakon, Iakuția, unde iarna, cam prin ianuarie sau februarie, sunt – 65° C. Cum ne place extremul, noi vom merge cu o Dacia Duster 1.5 dCi 4X4. Fără modificări! Fără izolare suplimentară! Exact cum iese pe poarta fabricii. Dacă se oprește motorul între Iakutsk și Oimiaikon și retur Iakutsk – sunt circa 2.500 kilometri – atunci, nu e chiar de bine. Este zonă rar circulată, fără localități! Se merge circa 200 de kilometri pe râul Lena, care este înghețat, dar și pe alte râuri și lacuri”, a spus Bertici Attila pentru PresaSM.

Reamintim că anul trecut, după 42 de zile și peste
29.000 de kilometri la bordul unei Dacii Logan, prin Asia
(Siberia) și Europa, sătmărenii Bertici Attila și Norbert (tată și fiu) au ajuns victorioși în municipiul Satu Mare, în noiembrie 2018. Cei doi au fost primiți în Piața Libertății (Centrul Vechi) de zeci de prieteni și apropiați.

Attila Bertici este un sătmărean care se autocaracterizează iubitor de aventură și de senzații tari, lucruri care l-au convins să facă o expediție, împreună cu fiul său în vârstă de 20 de ani, până în Siberia. Mai există și o componentă emoțională care îl leagă pe aventurier de acest traseu, fiind oarecum o reconstituire a drumului făcut de bunicul său, care a venit pe jos, acasă, din Siberia, unde fusese deportat.

Attila Bertici și fiul lui, Norbert, în timpul expediției lor transibiriene de anul trecut/ Foto Presa SM

”Bunicul meu a fost deportat în anii ’40, în Siberia. A venit de acolo pe jos; drumul a durat doi ani și jumătate. Acasă, toată lumea l-a crezut mort, chiar i-au organizat și înmormântarea, în lipsa lui”, a precizat Bertici Attila.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 626785