Lavrov a glumit în legătură cu alegerile americane
14/11
File de istorie: Disputa pentru Locurile Sfinte din Palestina, adevărata cauză a Războiului Crimeii (II)
14/11

De ce a venit Putin la BRICS

Sosirea lui Vladimir Putin în capitala Braziliei/ Foto: RIA Novosti

O organizație care nu face politică, nu impune nimic nimănui și preferă să se descurce fără disciplina riguroasă specifică structurilor de bloc. Chiar și așa, cele cinci state care formează BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – merg ferm în direcția stabilită. Acum, țările participante fac bilanțul primului deceniu de activitate comună. Ce discută președintele Vladimir Putin cu colegii săi, la Rio de Janeiro?

Înainte de toate, trebuie spus că, anul viitor, Rusia va prelua președinția rotativă a BRICS, care se va derula sub sloganul deja cunoscut: parteneriatul BRICS în interesul stabilității globale, a securității generale și a creșterii inovaționale. La reuniunea la nivel înalt din Brazilia, liderul de la Kremlin a venit însoțit, printre alții, de ministrul de externe, Serghei Lavrov, de ministrul energiei, Aleksandr Novak, de directorul Serviciului federal de colaborare tehnică și militară, Dmitri Șugaev, dar și de șefii Căilor ferate – Oleg Belozerov, Rosneft – Igor Secin și Rosatom – Aleksei Lihaciov, scrie RIA Novosti.

Summitul a debutat cu o ședință cu ușile închise, unde s-a discutat despre stabilitate internațională, securitate, comerț și finanțe. Se așteaptă ca Vladimir Putin – în cadrul unei ședințe deschise, la 14 noiembrie – să enumere obiectivele considerate primordiale pentru BRICS, să facă o evaluare a situației din lume, inclusiv a demersurilor întreprinse de către Statele Unite, de demontare a sistemului de control al armelor. De asemenea, el va expune poziția Rusiei privind reglementarea conflictelor regionale.

”Șeful statului s-a pronunțat pentru adâncirea colaborării țărilor BRICS pe segmentul economic în cadrul OMC, a Băncii Mondiale, a Fondului Monetar Internațional”, a explicat consilierul prezidențial Iuri Ușakov.

Șefii de stat se vor întâlni, de asemenea, cu membrii consiliului de afaceri al BRICS și cu conducerea Noii Bănci de Dezvoltare, care va prezenta rapoarte privind activitatea respectivelor structuri. Noua Bancă de Dezvoltare a fost înființată în urmă cu cinci ani. Instituția, cu sediul în China, a aprobat, deja, 42 de mari proiecte în valoare totală de peste 11,6 miliarde de dolari. Dintre acestea, șapte vor fi realizate în Rusia, unde, la 12 noiembrie, a fost inaugurat Centrul regional eurasiatic al băncii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 463291