De ce Putin a prezis destrămarea UE
21/11
Rusia va sta cu ochii pe NATO, în cosmos
22/11

Sondaj. Rusia are nevoie de un partid al puterii, care să se schimbe, periodic

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus/ Foto: RIA Novosti

Rușii sunt convinși că țara lor are nevoie de un partid al puterii. Unul care să poarte, în fața alegătorilor, o mai mare responsabilitate decât alte forțe politice. În plus, 51% dintre repondenți vor ca, periodic, partidul puterii să se schimbe. Sunt concluziile unui sondaj de opinie realizat, în comun, de către Centrul Național VȚIOM și Institutul de dezvoltare a parlamentarismului ”Minunata Rusia Unită a viitorului”. Studiul este dedicat congresului partidului ”Rusia Unită”, care se va desfășura sâmbătă, scrie ”Rossiiskaia Gazeta”.

Autorii studiului amintesc faptul că, începând cu mijlocul anilor 1990, în limbajul politic s-a încetățenit termenul de ”partid al puterii”. Astfel, pentru prima dată, ”partidul puterii” a fost desemnată mișcarea social-politică ”Casa Noastră – Rusia”, condusă de premierul Viktor
Cernomârdin. Ulterior, definiția a fost aplicată partidelor ”Unitatea” și ”Patria”. Iar, după fuziunea lor, termenul s-a fixat ferm de partidul ”Rusia Unită”.

Potrivit sondajului, aproape două treimi dintre cetățeni (63%) sunt convinși că în Rusia există un partid al puterii. Alte 66 de procente consideră că țara are nevoie de o asemenea formațiune politică. O poziție împărtășită atât de susținătorii, cât și de adversarii puterii. «În această chestiune, repartizarea răspunsurilor coincide proporțional în rândul electoratelor tuturor forțelor politice: de la ”Rusia Unită” la opoziția neparlamentară», arată autorii studiului.

Separat, a fost analizată tema responsabilității față de alegători. Astfel, majoritatea repondenților (66%) susțin că partidul puterii trebuie să poarte nu doar responsabilitatea acțiunilor membrilor săi, ci și pentru acțiunile tuturor funcționarilor statului, indiferent de apartenența lor politică. Ceea ce înseamnă că ratingurile electorale ale partidelor depind, într-un final, de atitudinea populației față de activitatea întregului aparat de stat, nu doar față de cea a propriului partid. În plus, practic, fiecare dintre participanții la sondaj (90%) este de acord cu faptul că partidul puterii trebuie să poarte o responsabilitate mai mare în fața alegătorilor decât orice alt partid politic.

Părerile rușilor diferă când vine vorba despre succedarea partidelor la putere. Interesant, dar chiar și printre simpatizanții ”Rusiei Unite”, fiecare al patrulea este de părere că o astfel de schimbare periodică a partidului puterii este utilă. Autorii studiului apreciază că, în societate, există dorință de schimbare și de înnoire din interiorul sistemului, fără înlocuirea puterii ca urmare a înfrângerii unei forțe politice și a victoriei alteia. De aceea, au fost identificate două trenduri – o cererea de schimbare, pe de o parte și un tabu intern pentru orice tensiuni sociale și schimbări revoluționare.

De la ”Rusia Unită”, cetățenii așteaptă o cooperare mult mai strânsă cu populația (43%), întinerirea efectivului partidului (23%), înnoirea conducerii partidului (18%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 784322