De ce Boris Elțîn l-a ales pe Vladimir Putin
23/11
Producția în serie a mașinii electrice rusești va începe în 2020
23/11

Moscova a cerut Japoniei să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Kurilelor de Sud

Foto: Izvestia

Japonia trebuie să recunoască suveranitatea Rusiei asupra insulelor Kurile de Sud, a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov (în imagine).

Secretarul general al cabinetului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că Tokyo va continua negocierile cu Moscova, pornind de la poziția de bază – soluționarea disputei teritoriale și încheierea ulterioară a tratatului de pace, relatează TASS.

Răspunzând la aceasta, Lavrov a spus că, “cu tot respectul” pentru reprezentantul Japoniei, partea rusă este ghidată de înțelegerile la care au ajuns președintele rus Vladimir Putin și premierul japonez Shinzo Abe. Aceștia au fost de acord să “progreseze în discutarea problemelor, pe baza Declarației din 1956”. Iar, în aceasta, ”se spune clar” că, mai întâi, trebuie să fie recunoscute rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial și “suveranitatea Rusiei asupra tuturor teritoriilor noastre, inclusiv asupra acestor teritorii”. “Și, după aceea, poate, se va discuta și restul”, a spus Lavrov.

Lavrov a menționat, de asemenea, că “alianța militară” a Japoniei și Statelor Unite “este o problemă” în a încheia un tratat de pace. Chiar înainte de adoptarea Declarației din 1956, URSS a subliniat că declarația ar trebui să fie pusă în aplicare “integral” și “în contextul încetării prezenței militare a SUA pe teritoriul Japoniei”.

Moscova a predat, către Tokyo, o “listă de îngrijorări specifice, din sfera securității” legate de “alianța politico-militară” dintre Japonia și Statele Unite. Potrivit lui Lavrov, “colegii japonezi au promis că vor reacționa la aceste îngrijorări”.

Lavrov a spus că, “în relațiile cu Japonia, Statele Unite nu ezită să confirme, în public, că Rusia și China sunt principala amenințare pentru SUA”. Și că Statele Unite intenționează să-și construiască toate alianțele, “pornind de la aceste amenințări”. Acest lucru “este în contradicție cu asigurările pe care japonezii ni le oferă, spunând că alianța politico-militară americano-japoneză nu este îndreptată” împotriva Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 576119