File de istorie: Disputa pentru Locurile Sfinte din Palestina, adevărata cauză a Războiului Crimeii (III)
22/11
Moscova a cerut Japoniei să recunoască suveranitatea Rusiei asupra Kurilelor de Sud
23/11

De ce Boris Elțîn l-a ales pe Vladimir Putin

Valentin Iumașev (stânga) și Vladimir Pozner, în timpul realizării interviului/ Foto: TASS

Primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn, l-a ales succesor pe Vladimir Putin, pentru că a văzut în el un om al unei alte generații. ”Elțîn nutrea convingerea că generația care, în 1991, avea cel mult 45-50 de ani, trebuie să meargă înainte. Rusia nu putea fi lăsată pe mâna celor care trăiseră prea mult în perioada sovietică”, a declarat Valentin Iumașev, actual consilier al președintelui Putin și fost șef al Administrației președintelui Elțîn.

Într-un interviu acordat jurnalistului Vladimir Pozner, Iumașev a arătat că Elțîn a văzut în Putin persoana puternică și potrivită, care să-i ducă mai departe reformele liberale legate de economia de piață.

Lenta.ru amintește că, în iunie, Putin a declarat că decizia de a accepta propunerea lui Boris Elțîn, de a-l înlocui în funcția de șef al statului, a fost una corectă. În același timp, el a recunoscut că, atunci, nu i-a fost ușor să ia această hotărâre, pentru că nu se considera pregătit pentru o asemenea provocare.

Boris Elțîn și Vladimir Putin/ Foto de arhivă

De altfel, în același interviu pentru Pozner, Iumașev a dezvăluit că, la sfârșitul anilor ’90, Putin – care era șeful direcției de control a Administrației Elțîn – se gândea să iasă din politică. Se plângea că programul era prea încărcat și că nu avea liber nici măcar în weekend.

Explicând de ce Elțîn a demisionat la 31 decembrie 1999, cu doar câteva luni înainte de a-i expira cel de-al doilea mandat, Iumașev, care este căsătorit cu Tatiana Diacenko, fiica primului președinte al Rusiei, a spus că, astfel, socrul său a dorit să-i ofere lui Putin o marjă de manevră. Un astfel de pas îi permitea lui Putin să-și consolideze poziția în lupta electorală împotriva ”puternicului politician” Evgheni Primakov (fost ministru de externe și fost premier, n.r) și a ”strălucitului primar”, Iuri Lujkov (fost Primar al Moscovei, n.r).

”Acest proiect, în care a pus mult suflet, a fost, pentru el, precum nașterea fiului său. Nu vă puteți imagina cât s-a bucurat în ziua de 31 decembrie 1999, o zi care ar fi trebuit să fie una dintre cele mai grele, pentru el”, a subliniat consilierul liderului rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 463264