Istoria Marii Victorii: acum 75 de ani, trupele sovietice au eliberat statele baltice de sub nazism
24/11
Autostrada Moscova – Kazan poate fi extinsă până la Vladivostok
25/11

NATO nu vrea conflict direct cu Rusia

Foto: TASS

Deocamdată, Alianța Nord-Atlantică nu este interesată să primească Ucraina în rândurile sale, a declarat consilierul președintelui Statelor Unite pentru securitate națională, Robert O’Brien, relatează RIA Novosti.

Prezent la un forum pe probleme de securitate, organizat în orașul canadian Halifax, O’Brien a fost întrebat dacă NATO ar trebui să recurgă la acțiuni mai ferme, pentru a proteja Ucraina de ”agresiunea rusă”.

”În ceea ce privește NATO și Ucraina, nu cred că subiectul figurează, în prezent, pe ordinea de zi… Nu cred că, pentru NATO, aderarea Ucrainei și intrarea în conflict direct cu Rusia ar fi ceva atractiv”, a spus consilierul președintelui american.

El a adăugat că ”Occidentul nu dorește un conflict cu Rusia”, iar ”Alianța a fost înființată tocmai pentru a evita un astfel de conflict”.
În același timp, O’Brien a confirmat că Statele Unite vor susține, și pe mai departe, Kievul în confruntarea lui cu Moscova. Deși Rusia a declarat, în repetate rânduri, că nu este parte a acestui conflict, care este unul intern, al Ucrainei.

RIA amintește că, anterior, Rada Supremă (parlamentul Ucrainei), a adoptat o serie de amendamente la Constituția țării, consfințind direcția spre UE și NATO. Deși, comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a subliniat că este nerealist să se vorbească despre o aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană în următorii ani.

În 2014, Rada Supremă a anunțat statutul de neutralitate a statului. În 2016, au fost adoptate amendamente suplimentare, care definesc aderarea la NATO drept obiectiv al politicii externe a țării. Până în 2020, Kievul ar trebui să asigure o compatibilitate totală a forțelor sale armate cu forțele țărilor Alianței. Fostul secreter general al NATO, Anders Fog Rasmussen, a afirmat, anterior, că, pentru aderarea la Alianță, Ucraina va trebui să îndeplinească o serie de criterii, pentru a căror realizare este necesar destul de mult timp. Experții consideră că Ucraina nu poate aspira la statutul de țară membră a NATO, în următorii 20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 577093