Echipa Rusiei a coborât în clasamentul FIFA
28/11
Sunt dezvăluite planurile nerealizate ale SUA de a-și crește prezența în Crimeea
29/11

Ce așteaptă Rusia de la summitul NATO

Foto: TASS

Rusia speră că, la următorul summit NATO, de la Londra, liderii țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice vor analiza propunerile Moscovei și vor trimite un semnal constructiv, a declarat vice-ministrul rus al Afacerilor externe, Serghei Riabkov, la conferința comună cu omologul său chinez, Ma Zhaoxu, organizată la finalul consultărilor pe probleme de stabilitate strategică, relatează TASS.

”În primele zile ale lunii decembrie, va avea loc summitul NATO. Mi-aș dori, totuși, să sper că semnalele pe care liderii țărilor NATO le vor trimite, de acolo, vor include ceva mai constructiv decât veșnica repetare a acelorași apeluri, către Rusia – de a face ceva, ce, oricum, nu este justificat și nu are nici o legătură cu realitatea”, a spus diplomatul rus.

”În general, această rupere de realitate este caracteristică pentru comportamentul Alianței Nord-Atlantice, dar, de această dată, vom spera, totuși, că acolo va fi analizat și dezbătut conținutul consistent al propunerilor rusești”, a adăugat Riabkov.

Pe de altă parte, vice-ministrul rus al Afacerilor Externe a declarat că, în prezent, Statele Unite creează într-un ritm alert și se pregătesc să desfășoare sisteme de rachete interzise, anterior, prin Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF).

”Am avut o analiză foarte detaliată a situației create după retragerea unilaterală a SUA din INF și pe fondul acțiunilor ulterioare, întreprinse de această țară, care realizează, într-un ritm accelerat, sisteme interzise anterior prin tratat și care s-a înscris, practic, pe linia desfășurării lor în regiuni cu importanță considerabilă pentru garantarea securității țării noastre”, a apreciat Riabkov.

În același timp, diplomatul a subliniat că Rusia încă mai speră într-o îmbunătățire a relațiilor cu SUA, în cazul numirii prim-adjunctului secretarului de stat, John Sullivan, în calitate de ambasador în Rusia. ”Sper că, dacă această numire se va produce, Sullivan va acționa pentru normalizarea relațiilor – care se află într-o stare deplorabilă. Declarațiile lui ne permit să păstrăm, din acest punct de vedere, speranța, deși, contextul general de la Washington nu ajută, ca să zic așa, la o comunicare diplomatică normală, așa cum s-a întâmplat decenii la rând”, a afirmat Riabkov.

”Înțelegem cum stau lucrurile și considerăm că o persoană cu o asemenea experiență, de asemenea nivel și anvergură cunoaște situația și, în același timp, știe în profunzime tot ce are legătură cu actuala stare de criză din relațiile ruso-americane”.

TASS menționează că, la 17 octombrie, președintele Donald Trump a trimis în Congresul SUA propunerea de a analiza candidatura lui Sullivan pentru funcția de ambasador la Moscova. O lună mai târziu, la 20 noiembrie, comisia senatorială pentru afaceri externe a aprobat candidatura, care urmează, acum, să fie aprobată în plenul camerei superioare a Congresului SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582045