Ce așteaptă Rusia de la summitul NATO
29/11
S-a finalizat construcția podului spre China, peste Amur
29/11

Sunt dezvăluite planurile nerealizate ale SUA de a-și crește prezența în Crimeea

Foto: Joe Raedle / Getty Images

Înainte de reunificarea Crimeii cu Rusia, Statele Unite intenționau să deschidă o misiune diplomatică în peninsulă, a dezvăluit fostul ministru de externe al Ucrainei, Volodimir Handoghii, vorbind într-o emisine a canalui TV UkrLife.

Potrivit lui, acest subiect a fost discutat încă din timpul președinției lui Viktor Iușcenko (2005-2010 – n.r.). Motivul ridicării problemei a fost refuzul NATO, în 2008, de a oferi Kievului planul de acțiune pentru aderarea la alianță. Handoghii a spus că, după aceasta, a avut o întâlnire cu secretarul de stat de atunci, Condoleezza Rice, în timpul căreia a fost semnată carta privind cooperarea strategică dintre Washington și Kiev.

Printre altele, documentul includea o clauză privind necesitatea creării, la Simferopol, a “unei prezențe onorifice sau a unei alte forme de prezență diplomatică a Statelor Unite ale Americii ”, a povestit Handoghii, menționând că părțile au avut o discuție îndelungată pe această temă.

Colegul său, fostul ministru de externe al Ucrainei, Volodimir Ogrîzko, a menționat că discuția despre această problemă a început chiar înainte ca Handoghii să preia funcția în 2009, iar el a vorbit personal despre acest lucru cu fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor.

Crimeea a redevenit parte a Rusiei, în urma unui referendum organizat în martie 2014. Ucraina, Statele Unite, membrii UE și alte țări nu recunosc rezultatele acestuia. Moscova arată că procesul de aderare a Crimeii corespunde dreptului internațional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 621509