Erdogan a comunicat data lansării gazoductului „Turkish Stream”
01/12
Preşedintele rus, Vladimir Putin şi preşedintele chinez, Xi Jingping, au inaugurat gazoductul “Forța Siberiei” (VIDEO)
02/12

Macron a luat apărarea Rusiei în fața NATO

Foto: RIA Novosti

Principalul adversar al NATO nu este deloc Rusia sau China, ci terorismul internațional. Această opinie a exprimat-o președintele francez, Emmanuel Macron, în ajunul summitului NATO, dedicat celei de-a 70-a aniversări a creării alianței, scrie ziarul german Bild.

Macron caută o cooperare mai strânsă cu Rusia, notează ziarul.

“Rusia este inamicul nostru? Nu cred în asta ”, a spus președintele francez, adăugând că ar dori să construiască o “nouă arhitectură de încredere și securitate în Europa”.

Profesorul de istorie de la Universitatea din Freiburg, Jorn Leonard, consideră că dincolo de cuvintele președintelui francez se ascunde nemulțumirea față de noua ordine mondială, în special, de eroziunea relațiilor transatlantice și de conflictul comercial dintre Statele Unite și China. Istoricul consideră că Macron încearcă să înțeleagă ce rol ar putea juca Franța în condițiile actuale ale politicii externe, care cunosc un proces de schimbare și caută noi alternative de politică externă pentru țara sa.

Cu toate acestea, publicația susține că declarația lui Macron este, cel mai probabil, legată de moartea recentă a 13 soldați francezi în Mali, în timpul unei operațiuni antiteroriste. În acest context, președintele francez a subliniat că alianța trebuie să se concentreze asupra problemelor strategice, în special, asupra combaterii terorismului și nu să se concentreze doar pe problemele financiare și tehnice.

Anterior, Emmanuel Macron a declarat că intenționează să asigure Franței un rol de lider în cadrul NATO. Potrivit lui, pentru aceasta este necesară slăbirea influenței Statelor Unite asupra altor țări ale alianței. În plus, el a spus că vede în parteneriatul strategic cu Rusia drept una dintre oportunități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582032