NATO la Londra: dialogăm sau nu cu Rusia?
03/12
Rusia, rugată să ajute la apărarea drepturilor minorităților naționale din Ucraina
04/12

Vladimir Putin: Extinderea NATO spre graniţele ruseşti, una dintre cele mai mari ameninţări pentru Rusia

Foto: Rossiskaia Gazeta

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că apropierea NATO de graniţele Rusiei reprezintă o ameninţare pentru ţară, în condiţiile în care alianţa îşi doreşte întărirea puterii militare, invocând faptul că Moscova este percepută ca o ameninţare, scrie RIA Novosti.

“Astăzi, trebuie să se ia în considerare faptul că extinderea NATO şi dezvoltarea infrastructurii militare, în apropierea frontierelor noastre, este una dintre ameninţările potenţiale la adresa securităţii ţării noastre”, a spus preşedintele Putin.

Vladimir Putin a fost prezent, marţi, la Soci, la o consfătuire pe teme de dezvoltare a Flotei Militare Ruse, ocazie cu care, a declarat că modul de gândire de tip “bloc” al NATO este depăşit şi că nu poate servi ca “un bun instrument, pentru adoptarea unor decizii eficiente” în lumea de astăzi.

Putin a comentat cu privire la summit-ul NATO, care se desfăşoară, în aceste zile, la Londra, arătând că, conducerea americană a alianţei nu a încetat admiterea de noi membri, chiar şi după încheierea războiului rece, odată cu destrămarea URSS.

“După cum ştim, Uniunea Sovietică nu mai există şi nici blocul militar, Pactul de la Varşovia (creat de către URSS şi aliaţii săi din Europa de Est, ca răspuns la crearea NATO). Dar, NATO nu doar că există, ci continuă să se dezvolte”, a arătat Putin.

Liderul rus a subliniat, însă, că, întocmai ca și în trecut, Moscova este gata pentru un parteneriat cu NATO, în rezolvarea “provocărilor reale”, cum ar fi terorismul, conflictele armate locale, precum și proliferarea armelor de distrugere în masă.

De la sfârșitul Războiului Rece, blocul militar occidental a admis încă 13 noi membri, inclusiv state care, anterior, au făcut parte din Pactul de la Varşovia. Moscova s-a opus vehement acestei acţiuni, care a început după 1990, arătând clar că extinderea NATO subminează securitatea și creează tensiune în Europa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 582045