Putin a răspuns la decizia WADA
10/12
Pentru însănătoșirea relațiilor ruso-române
10/12

A murit omul politic și de stat, fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov

Foto: Eho Moskvî

Omul politic și de satat, fostul primar al Moscovei, Iuri Lujkov, care a condus capitala Rusiei din 1992 până în 2010, a decedat la vârsta de 84 de ani, a anunțat actualul edil al orașului, Serghei Sobianin.

Informația a fost confirmată de consilierul fostului primar, Timur Șoghenov. ”A murit la spital, după operație”, a spus el, refuzând să ofere alte comentarii.

Potrivit informațiilor obținute de jurnaliștii postului de televiziune REN TV, Lujkov a decedat într-o clinică din orașul german München, unde a fost supus unei intervenții chirurgicale pe cord.

Iuri Lujkov s-a născut în 1936, la Moscova. A absolvit Institutul de petrol și gaze din Moscova, la specialitatea ”inginer-mecanic”. În 1987, a fost numit prim-adjunct al președintelui Comitetului executiv orășenesc al Moscovei, trei ani mai târziu fiind propus la șefia aceleași structuri. În 1991, Lujkov a fost ales viceprimar, ulterior, preluând funcția de premier al guvernului orășenesc.

La 6 iunie 1992, a fost numit primar al Moscovei și șef al administrației capitalei, după care, a fost ales de trei ori pentru funcția principalului edil al capitalei. Cinci ani, din 1996 până în 2001, el a îndeplinit, concomitent și funcția de președinte al guvernului Moscovei. A făcut parte din conducerea partidului ”Rusia Unită”.

În același timp, Lujkov a fost profesor de onoare al Universității de stat din Moscova, dar și a altor universități naționale și străine. A scris peste 200 de lucrări. Fostul primar a primit, de asemenea, numeroase distincții, inclusiv pentru ”Servicii aduse Patriei” și pentru ”Merite militare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 477740