Vladimir Putin, despre rezoluția Parlamentului European: ”Este o aiureală totală”
28/12
Prof. Nicolae Iuga: O dovadă de imprudență diplomatică
28/12

Nord Stream-2 va fi dat în exploatare peste un an

Nava rusească ”Akademik Cerski” care va rezolva problema cu finalizarea gazoductului Nord Stream-2/ Foto: interpolit.ru

Până la sfârșitul anului 2020, Gazprom va da în exploatare gazoductul Nord Stream-2, a declarat ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, informează Interfax.

”Până la sfârșitul anului 2020, gazoductul Nord Stream-2 va fi lansat”, a spus Novak, potrivit căruia, una dintre variantele ducerii la bun sfârșit a proiectului presupune ca, pentru instalarea conductelor, să fie folosită nava ”Akademik Cerski”, ”aflată acum în Orientul Îndepărtat al Rusiei. Va fi, însă, nevoie de ceva timp pentru pregătiri suplimentare”, a adăugat ministrul, citat de TASS.

Potrivit site-ului Marinetraffic, nava ”Jascon 18”, cumpărată de Gazprom în 2016, care a primit, ulterior, numele ”Akademik Cerski”, figurează în gestiunea societății Gazprom flot și, în prezent, se află în portul Nahodka (Marea Ohotsk), unde este supusă unui proces de modernizare, care se va încheia în cursul anului viitor.

De teama sancțiunilor impuse de către administrația americană împotriva proiectului Nord Stream-2, nava elvețiană Allseas, care instala conductele pe fundul Mării Baltice, și-a stopat activitatea. De altfel, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, companiile implicate în construcția Nord Stream-2 pot evita sancțiunile americane, dacă vor sista lucrările până la 20 ianuarie 2020.
Același text notează că Nord Stream-2 reprezintă un instrument folosit de Rusia pentru ”agresiunea ei împotriva Ucrainei”. Documentul afirmă că ”Rusia încearcă să împiedice integrarea Kievului cu Europa și Statele Unite. Gazoductul permite Rusiei să ocolească Ucraina la tranzitarea gazelor naturale spre Europa, ceea ce va priva Ucraina de venituri substanțiale, realizate din tranzit și va spori vulnerabilitatea țării în fața agresiunii ruse”, se arată în text.

Statele Unite vor introduce sancțiuni dacă firmele legate de contract nu își vor suspenda activitatea în termen de 30 de zile de la semnarea documentului cu privire la sancțiuni, adică până la 20 ianuarie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 477732