Serghei Lavrov: Rusia păstrează speranța de mai bine
29/12
Putin și Trump au vorbit la telefon
30/12

Schimbul de prizonieri între Kiev și Donbass: ”124 pentru 76”

Foto: Reuters

Pentru prima dată în ultimii doi ani, a avut loc un important schimb de prizonieri între republicile populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR), pe de o parte și Ucraina, pe de altă parte, relatează presa rusă.

Cabinetul președintelui Ucrainei a confirmat că republicile din Donbass au predat 76 de persoane: 51 din DNR și 25 din LNR, în timp ce Kievul a transferat 124 de oameni – 61 în DNR și 63 în LNR. Două persoane de pe lista Kievului au refuzat să revină din DNR pe teritoriul aflat sub controlul Ucrainei.

Potrivit TASS, procesul s-a derulat pe linia de contact a părților, la punctul de control de intrare-ieșire, în regiunea
Gorlovka. Operațiunea s-a desfășurat sub supravegherea Misiunii speciale de monitorizare a OCSE și al Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Decizia de eliberare a prizonierilor a fost adoptată la recentul summit în ”format Normandia” (Rusia, Ucraina, Franța și Germania), de la Paris, în prima decadă a lunii decembrie. Atunci, cei patru lideri au convenit ca schimbul – după principiul ”toți pentru toți – să fie efectuat până la sfârșitul anului. Tot atunci, participanții s-au înțeles în privința încetării totale a focului pe linia de contact, menționează postul de teliviziune NTV.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au dat o înaltă apreciere schimbului de persoane reținute, după schema ”toate persoanele stabilite pentru toate persoanele stabilite”. Un asemenea schimb, între Kiev și Donbass, oferă speranța că, mai devreme sau mai târziu, vor fi realizate toate celelalte puncte ale Acordurilor de la Minsk, ”în special, punctele 5 (referitor la amnistie), 11 (reformă constituțională și statut special pentru Donbass), dar și 12 (alegeri)”, a declarat șeful Comisiei senatoriale pentru afaceri internaționale a Parlamentului rus, Konstantin Kosaciov. Potrivit spuselor sale, ”formula Steinmaier” și schimbul de persoane reținute creează toate premisele necesare în acest sens. ”Înainte de toate, problema constă în voința politică a Kievului și, nu în ultimul rând, în voința politică a Donețkului și a Luganskului”, a adăugat senatorul. Kosaciov a amintit că al șaselea punct din Acordul de la Minsk prevede, în mod direct, că trebuie <<asigurată eliberarea și schimbul tuturor deținuților și a persoanelor ilegal reținute, pe baza principiului ”toți pentru toți”>>.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 577045