Kosaciov: Refuzul SUA, o lecție pentru Bagdad și nu numai
07/01
Previziuni Saxo Bank: Rusia va înregistra profituri record
08/01

De ce vine Merkel la Moscova

Foto: RIA Novosti

Senatorul Aleksei Pușkov consideră semnificativ faptul că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, preferă să dezbată situația din Orientul Mijlociu la Moscova, unde va efectua o vizită și nu la Washington, cu președintele Statelor Unite, Donald Trump, relatează Izvestia.

”Semnificativ: în plină criză antebelică iscată în jurul Iranului, Merkel vine să stea de vorbă cu Putin, nu cu Trump. Discuțiile cu Trump sunt lipsite de sens – el nu face decât să repete propriile declarații”, a scris senatorul, pe contul său de Twitter.

În opinia lui, convorbirile de la Moscova sunt mai importante, prin prisma rolului Rusiei în Orientul Mijlociu și a relațiilor ei speciale cu Iranul.

De altfel, Pușkov consideră un eșec al SUA asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, de o dronă militară americană, incident care a declanșat criza din relațiile Teheranului cu Washingtonul. Potrivit politicianului rus, tentativa SUA de a obține sprijinul alianților europeni, după uciderea generalului, nu a dat rezultatele scontate. Până și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ”întotdeauna gata să facă jocurile Washingtonului”, a decis să se delimiteze de situația generată, declarând că SUA au luat hotărârea fără participarea Alianței Nord-Atlantice.

Kremlinul a anunțat că Merkel va sosi la Moscova, pentru discuții cu Putin, la 11 ianuarie. Pe agenda întâlnirii figurează teme din actualitatea internațională, inclusiv situația din Siria, Libia, escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu.

Generalul iranian Soleimani a fost ucis la 3 ianuarie, în urma unui atac aerian asupra aeroportului din Bagdad, menționează ”Izvestia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836763