De ce vine Merkel la Moscova
07/01
O greşeală de ţinut minte, pentru ca, ulterior, să nu fie acuzată Rusia
08/01

Previziuni Saxo Bank: Rusia va înregistra profituri record

Situația de pe piața mondială a materiilor prime ar putea aduce Rusiei, în 2020, profituri extraodinare, este concluzia la care au ajuns analiștii Saxo Bank pe baza analizei ritmului de creștere a prețurilor la petrol, paladiu și nichel, scrie RT.
Într-un interviu acordat postului de televiziune menționat, economistul șef al Saxo Bank, Steen Jakobsen, a explicat că scumpirea petrolului dublată de o scădere a ofertei de resurse energetice ar putea fi consecința deciziei Rusiei de a reduce producția de hidrocarburi în cadrul înțelegerii OPEC+, ținând cont, totodată, de încetinirea ritmului de producție a petrolului de șist în Statele Unite.
”Împreună cu Rusia, OPEC (Organizația țărilor exportatoare de petrol, n.r.) limitează producția de petrol. În același timp, companiile americane înregistrează tot mai puține beneficii de pe urma petrolului de șist… De aceea, SUA nu îl vor mai produce în aceeași cantitate ca până acum. Anticipăm că prețul petrolului Brent ar putea urca la 90 de dolari/baril. Având în vedere că în bugetul de stat al Rusiei este încris un preț al petrolului de 41,2 dolari/baril, veniturile bugetare vor depăși cheltuielile, iar banii astfel obținuți vor putea fi folosiți pentru realizarea proiectelor naționale”, a apreciat Steen Jakobsen.
În plus, bugetul Rusiei ar putea beneficia de venituri suplimetare grație scumpirii paladiului, un metal deficitar, al cărui preț a crescut anul trecut cu mai mult de 60%. Fiind unul dintre marii furnizori mondiali de paladiu, Rusia va profida din plin de cererea tot mai mare, în condițiile în care constructorii auto cumpără acest metal pentru arderea gazelor de eșapament în catalizatorii mașinilor pe benzină.
Aceeași situație și în cazul nichelului. ”În 2020, industria auto mondială va continua să înlocuiască, în bateriile destinate vehiculelor electrice, cobaltul cu nichel. De aceea, cererea de nichel va crește considerabil anul acesta. Guvernele statelor dezvoltate vor subvenționla vânzările de mașini electrice. Marii producători din Germania, spre exemplu, lucrează deja la astfel de automobile și, de aceea, vor avea nevoie de furnizori siguri de baterii”, consideră economiștii Saxo Bank.

Foto: RIA Novosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836727