Vizita surpriză a lui Putin în Siria. Peskov spune dacă va fi informat Trump
09/01
Putin și Erdogan au inaugurat gazoductul Turkish Stream
09/01

Țările Baltice, dependente de SUA în relațiile cu Rusia

Foto: RIA Novosti

Relațiile țărilor Baltice cu Rusia depind de poziția Statelor Unite, a declarat fostul ministru de Externe al Letoniei, Janis Jurkans, într-un interviu preluat de cotidianul RBK.

Atitudinea neprietenoasă a Letoniei față de Rusia a fost explicată, de către fostul șef al MAE leton, prin teama sancțiunilor din partea Statelor Unite. ”În cazul în care cineva va privi în direcția Rusiei, imediat pot veni sancțiuni”, a spus el. Jurkans a dat exemplul restricțiilor aplicate de Washington companiilor care participă la proiectul gazoductului Nord Stream-2.

În opinia fostului șef al diplomației letone, după alegerile prezidențiale americane din 2020, situația nu se va schimba, astfel că Letonia nu va merge pe o apropiere de Rusia.

În altă ordine de idei, Jurkans crede că rolul Uniunii Europene, în politica mondială, scade. În opinia lui, această structură ”se destramă”, iar, pe viitor, se va produce o ”regionalizare” a UE. ”Nimeni nu prea mai ține cont de punctul de vedere al UE – nici China, nici SUA. Luate separat – Marea Britanie, Germania – da, ele mai înseamnă ceva, dar, ca o structură…. Cred că este, deja, ceva de domeniul trecutului. După destrămarea UE, se va produce un fel de regionalizare a Uniunii Europene. Iar Letonia, ca stat membru UE, trebuie să se gândească ce va face mai departe, cine să-i fie prieten și ce va însemna totul pentru noi”, a apreciat fostul diplomat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 836718