Potrivirea ceasurilor. Germania a făcut bilanțul întâlnirii Merkel-Putin
13/01
Putin i-a propus lui Assad să-l invite pe Trump la Damasc
13/01

De ce temperaturile cresc mai repede în Rusia

Așa a prezentat o iarna rusească, în urmă cu 120 de ani, pictorul rus Konstantin Korovin/ Foto: RIA Novosti

Expertul Andrei Kiseliov a explicat, într-un interviu acordat cotidianului ”Rossiiskaia Gazeta”, de ce în Rusia, încălzirea climei se produce de 2,5 ori mai repede decât media pe planetă.

”Trăim într-o singură bandă terestră, unde suprafața de uscat este considerabil mai mare decât întinderea luciului de apă. Oceanul reprezintă un uriaș acumulator de căldură, motiv pentru care el poate, într-o anumită măsură, să niveleze influența condițiilor care se schimbă cu rapiditate”, a explicat Kiseliov, specialist la Observatorul central de geofizică Voeikova.

Amintind că două treimi din teritoriul Rusiei se află în zona de îngheț veșnic (permafrost – n.r.), expertul a arătat că ”încălzirea globală este doar unul dintre fenomenele care au intrat, acum, în atenția generală a opiniei publice. Concomitent, însă, se produc și alte transformări: printre altele, se modifică regimul de precipitații, al circulației aerului în atmosferă și al apei în ocean. Toate acestea conduc la modificarea vremii”, a insistat specialistul rus.

Potrivit afirmațiilor sale, solul are altă capacitate termică. În plus, procesul este influențat, în egală măsură, de relieful locului.
În opinia climatologului, este posibil ca exploziile de vreme rece și caldă să devină, în Rusia, mult mai severe. Cercetătorul a arătat că, în general, climatologia nu stabilește o prognoză, ci un trend pe mai multe decenii. Cu toate acestea, este practic imposibilă formularea unei prognoze exacte despre ce se va întâmpla cu clima în 2020, a subliniat Kiseliov.

”După toate probabilitățile, anul 2020 va fi și el marcat de creșteri ale normelor medii anuale de temperatură – nu există motive să credem că nu se va întâmpla așa. Iar înmulțirea feluritelor fenomene legate de cataclismele naturale constituie un trend. Așa că nu avem nimic care să contrazică această stare de fapt”, a concluzionat Kiseliov.

Anterior, șeful Centrului Hidrometeorologic, Roman Vilfand, a declarat că, pe întregul teritoriu rusesc, se observă o anomalie de temperatură pozitivă, în Siberia, temperatura depășind valoarea medie cu 20 de grade. Potrivit acestuia, cele mai pronunțate anomalii sunt în teritoriul Ținutului Krasnoiarsk (sudul Siberiei Centrale – n.r.) și în Iakutia (nord-estul Siberiei – n.r.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777916