Legea ucraineană a educației, criticată pentru derusificare
21/01
Descoperire în Rusia: S-au găsit urmele unui popor misterios
22/01

Modificarea Constituției. Reacția Occidentului, amestec în treburile interne

Senatorul Konstantin Kosaciov/ Foto: RIA Novosti

Reacția țărilor occidentale la procesul de elaborare a amendamentelor la Constituție are un caracter agresiv și seamănă cu amestecul în treburile interne, a apreciat senatorul rus Konstantin Kosaciov (în imagine), membru al grupului de lucru care se ocupă de modificările propuse la Legea fundamentală, relatează ”Rossiiskaia Gazeta”.

Adresându-se colegilor din grupul de lucru, senatorul a precizat că, urmărind reacția la propunerile președintelui Putin referitoare la amendarea Constituției, din momentul formulării lor, în discursul din Parlament al șefului statului, a ajuns la concluzia că tot ceea ce se întâmplă, acum, în Rusia, a trezit un viu interes în întreaga lume.

”O parte a reacției externe, generată de așa-numitul Occident colectiv, capătă, sub ochii noștri, trăsăturile unei campanii neprietenești față de Rusia; o campanie agresivă, aflată, într-o oarecare măsură, foarte aproape de limita amestecului în treburile noastre interne”, a spus Kosaciov.

În opinia lui, țările occidentale ”sunt interesate numai de acea Rusie care nu este suverană, care nu este capabilă să-și apere și, cu atât mai mult, să-și realizeze interesele naționale, care poate fi supusă unor presiuni din afară, ba chiar unui management extern”. Senatorul este de părere că amendamentele constituționale propuse de președinte permit consolidarea suveranității naționale, fără să prezinte, în același timp, nici cel mai mic semn de autoizolare.

Printre altele, schimbările sugerate protejează Rusia de o interpretare prea liberă a Convenției europene privind drepturile omului, consideră Kosaciov, potrivit căruia, astfel de contradicții nu constituie o problemă specifică a Rusiei. ”În diferitele sale etape, CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, n.r.) a recomandat Italiei să legalizeze căsătoriile între persoane de același sex, iar Irlandei să permită avortul”, a exemplificat politicianul rus. ”Nu judec corectitudinea observațiilor CEDO, dar, în fiecare dintre aceste cazuri, CEDO a interpretat prevederile Convenției europene privind drepturile omului. Convenția nu pomenește nimic despre căsătoriile între parteneri de același sex, nici despre avorturi, nici despre dreptul cetățenilor, care au primit pedepse privative de libertate, să participe la alegeri, care să aibă legătură cu Rusia”, a arătat Kosaciov.

”Rossiiskaia Gazeta” amintește că președintele Vladimir Putin a depus, spre dezbatere, în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus – n.r.), amendamentele la Constituția Rusiei. Pentru realizarea propunerilor privind asigurarea supremației Constituției Rusiei pe teritoriul țării, se recomandă completarea articolului 79 din Legea fundamentală cu o nouă prevedere, potrivit căreia ”deciziile structurilor interstatale, adoptate pe baza prevederilor acordurilor internaționale ale Federației Ruse, într-o interpretare ce contravine Constituției Rusiei, nu se îndeplinesc în Rusia”.

2 Comments

  1. victor spune:

    „ Pentru realizarea propunerilor privind asigurarea supremației Constituției Rusiei pe teritoriul țării, se recomandă completarea articolului 79 din Legea fundamentală cu o nouă prevedere, potrivit căreia ”deciziile structurilor interstatale, adoptate pe baza prevederilor acordurilor internaționale ale Federației Ruse, într-o interpretare ce contravine Constituției Rusiei, nu se îndeplinesc în Rusia”.”

    Absolut corect ..

  2. victor spune:

    „ Pentru realizarea propunerilor privind asigurarea supremației Constituției Rusiei pe teritoriul țării, se recomandă completarea articolului 79 din Legea fundamentală cu o nouă prevedere, potrivit căreia ”deciziile structurilor interstatale, adoptate pe baza prevederilor acordurilor internaționale ale Federației Ruse, într-o interpretare ce contravine Constituției Rusiei, nu se îndeplinesc în Rusia”.”

    corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466256