Descoperire în Rusia: S-au găsit urmele unui popor misterios
22/01
Primul ”Țirkon” supersonic intră în dotarea unei fregate
22/01

Un sistem de zboruri pe Lună, independent de SUA

Foto: Roskosmos

Specialiștii companiei ”Energhia” au propus conceptul unui nou sistem de transport pe Lună, independent de stația americană Deep Space Gateway.

Sistemul Rîvok-2 (Smuls – n.r.) este continuare a proiectului Rîvok, ce prevede transportul cosmonauților pe Lună de pe Stația Spațială Internațională (ISS). Pentru asta era nevoie de o verigă intermediară sub forma stației Lunar Orbital Platform – Gateway.

Din noul concept, această platformă intermediară dispare, ca mijloc de deplasare a echipajului fiind propusă o navetă specială capabilă să aterizeze direct pe suprafața Lunii. Nava va fi lansată cu ajutorul rachetei purtătoare Angara-AS.

În septembrie 2017, Roskosmos și NASA au confirmat colaborarea în cadrul programului lunar internațional: crearea platormei Deep Space Gateway (care să evolueze pe orbita Lunii (ulterior a primit numele Gateway – Lunar Orbital Platform), unficarea standardelor, misiuni științifice pe orbita din jurul Lunii i pe suprafața acesteia.

Rusiei i s-a propus însă să își asume doar construcția compartimentului de sas. Șeful Roskosmos, Dmitri Rogozin a declarat la o întâlnire cu specialiștii, că partea rusă nu poate participa la proiectul SUA ca pion secundar.

El a afirmat că Rusia poate propune un proiect propriu. În decembrie 2019 însă, Rogozin a anunțat că Rusia a decis să revină la negocierile privind participarea la proiectul NASA privind crearea unei stații orbitale lunare. Noua propunere a Companiei ”Energhia” ar putea să aducă la corectarea planurilor corporației Roskosmos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 784308