În memoria victimelor pogromului evreiesc din București, în ianuarie 1941
24/01
Putin nu vrea mentorat pentru președinte
25/01

”Agentul lui Hitler”. CIA a publicat documente de arhivă despre Bandera

Timbru poștal emis în Ucraina în 2009, în cinstea celei de-a 100-a aniversări a ”eroului Ucrainei” - în realitate, a unui nazist și călău, Stepan Bandera/ Foto: dreamstime.com

Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (Central Intelligence Agency, CIA) a publicat peste 13 milioane de pagini – documente de arhivă. Mai mult de 300 dintre ele sunt despre Stepan Bandera. Toate au fost desecretizate, în urmă cu 15 ani și reprezintă note analitice, comentarii ale experților militari, rapoarte ale agenților adresate șefilor lor și reviste ale presei occidentale.

Jurnaliștii programului ”Reportaj special” al postului de televiziune rus ”Zvezda” au studiat raportul de patru pagini al spionajului american, datat din 1951 și intitulat ”Stepan Bender și Statul ucrainean, în 1941”.

”La 30 iunie 1941, fascistul ucrainean și agent profesionist al lui Hitler, Stepan Bandera (nume de cod Konsul 2) a proclamat, la Lvov, crearea statului Ucraina de Vest”, se spune, printre altele, în document.

În josul documentului se precizează: ”Desecretizat în conformitate cu Legea privind deconspirarea criminalilor de război naziști”. Așa l-au catalogat pe Bandera arhivarii CIA. Mai departe, sunt descrise crimele comise pe teritoriile ocupate de fasciști: ”10.000 de evrei au fost lichidați în cursul unei singure operațiuni, la granița cu regiunea ucraineană Zakarpatie (Transcarpația – n.r.).

Jandarmii unguri i-au transferat de pe teritoriul ocupat de Ungaria și Germania. La graniță, ei au fost predați reprezentanților detașamentelor înarmate ale lui Bandera, care i-au dus într-o direcție necunoscută… În cele 5 săptămâni de existență a ”statului”, oamenii lui Bandera au lichidat 5.000 de ucraineni, 15.000 de evrei și mai multe mii de polonezi”, detaliază raportul.

Un nazist, un criminal

Comentând aceste documentele de arhivă desecretizate de către serviciile de informații americane, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a amintit că Moscova a declarat în repetate rânduri că ”eroul Ucrainei” de astăzi, Stepan Bandera, a fost agent profesionist al lui Hitler, ”un nazist, un criminal. De câte ori am afirmat noi acest lucru, până la publicarea acestor materiale și cu cât cinism și obrăznicie au negat ceva evident oficialii ucraineni”, a scris Zaharova, pe pagina sa de Facebook.

”Ce ar mai trebui să se întâmple pe planeta Pământ, pentru ca oamenii să nu își mai bată joc de istorie, de memoria strămoșilor, de bunul simț?”, a întrebat, retoric, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, a cărei postare a fost preluată de Gazeta.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466239