Nord Stream-2 a primit ajutor din Occident
24/01
Summitul marilor puteri nucleare. China susține ideea lui Putin
24/01

Expert: Posibile probleme legate de finanțarea planului lui Putin

Foto: REuters

Este posibil ca, în 2021, să apară probleme legate de finanțarea proiectelor sociale prezentate de președintele Vladimir Putin în mesajul său adresat Parlamentului Rusiei, estimează cotidianul ”Izvestia”, citând o sursă informată în privința ultimelor calcule ale Ministerului de Finanțe.

Potrivit acesteia, două din cele patru trilioane de ruble (58,2 miliarde de euro) necesare se vor regăsi în bugetul federal. Dar, până în 2024, vor trebui găsite, anual, alte 500 miliarde de ruble (7,3 miliarde de euro).

Interlocutorul publicației menționate a precizat că, pentru planul lui Putin, în 2020 ar putea fi cheltuite fondurile rămase din anii trecuți în conturile visteriei statului, precum și banii din Fondul de Rezervă al Rusiei.

Contactat de ”Izvestia”, Ministerul de Finanțe a explicat că, în general, cheltuielile suplimentare vor fi acoperite din resursele bugetului federal. Printre altele, se are în vedere accesarea Fondului de Rezervă, dar și o analiză mult mai severă a banilor economisiți, dublată de o mai bună gestionare a veniturilor, de intensificare a luptei împotriva schemelor de evaziune fiscală. Un lucru este cert și anume că regulile mecanismului bugetar nu vor fi modificate, a asigurat Ministerul de Finanțe.

În urmă cu câteva zile, noul premier al Rusiei, Mihail Mișustin, a evaluat cheltuielile pentru realizarea planului de susținere a populației propus de Putin, estimând că, numai în 2020, va fi nevoie de circa 450 miliarde de ruble (6,5 miliarde de euro).

În discursul său din Parlament, din 15 ianuarie, Putin a anunțat, printre altele, o majorare a ajutorului maternal (indemnizația ”capitalul matern”, în valoare de 6 800 de euro, care, până în prezent, se acordă la nașterea celui de-al doilea și a următorilor copii – n.r.), includerea în acest program și a familiilor unde s-a născut primul copil, mese calde gratuite pentru elevii din clasele primare, precum și extinderea sprijinului financiar pentru familiile cu copii cu vârste cuprinse între trei și șapte ani, inclusiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466185