Putin și Pence au vorbit la Forumul pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, în Israel
24/01
Nord Stream-2 a primit ajutor din Occident
24/01

Maria Zaharova l-a pus la punct pe premierul Poloniei

Foto: TASS

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a vorbit în termeni duri la adresa premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, care, într-un articol pentru publicația americană Politico, a încercat să mintă în privința cauzelor izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, Zaharova a apreciat că, de data aceasta, politicianul polonez nu s-a limitat, printr-o încercare de manipulare, la a așeza pe același rând Uniunea Sovietică și Germania hitleristă sau să avanseze teza mincinoasă despre ”alianța” dintre Berlin și Moscova. Diplomatul a amintit cum, înainte de război, ”conducerea poloneză a cochetat cu Hitler, momentul apoteotic al acestei politici devenind participarea rușinoasă a Varșoviei la împărțirea Cehoslovaciei, în 1938, ca rezultat al Complotului de la München – eveniment care a devenit, de altfel, prologul real al celui de-al Doilea Război Mondial.

Maria Zaharova a arătat, de asemenea, că, în mod ipocrit, Morawiecki nu a menționat în articolul său faptul că Varșovia a fost cea care ”a torpilat eforturile de creare a unui sistem european de securitate colectivă” și a refuzat să colaboreze cu Moscova, care întinsese o mână de ajutor. Aceasta a condus la eșuarea, în vara anului 1939, a tratativelor dintre URSS, Franța și Marea Britanie privind acordul de ajutor reciproc. Un document care, a subliniat reprezentantul oficial al MAE rus, ar fi putut să prevină, în mod real, agresiunea lui Hitler și izbucnirea groaznicului război.

Printre altele, Maria Zaharova i-a atras atenția premierului Poloniei că a ignorat concluziile Tribunalului de la Nürnberg și a pus sub semnul îndoielii contribuția URSS la salvarea lumii de fascism.

”Consacrând articolul Holocaustului, premierul Poloniei se folosește de material pentru a transmite esența câtorva teze false. Una dintre ele, centrală, este dedicată ”celor 45 de ani de ocupație sovietică și care a costat milioane de vieți”. Minciunile și manipulările au devenit coautori credincioși ai politicienilor polonezi care emit judecăți pe tema celui de-al Doilea Război Mondial.

După eliberarea Poloniei, Uniunea Sovietică a trecut la realizarea unui amplu program de restabilire a economiei țării, distrusă de hitleriști. În plus, Guvernul sovietic a acționat dezinteresat, uneori sacrificând propriile interese. Datorită URSS-ului, Polonia a primit, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, așa-numitele ”teritorii restituite”, care, înainte, aparținuseră Germaniei.

Datorită URSS-ului, ea a intrat printre țările fondatoare ale ONU. Și nu este decât o mică parte din ceea ce Uniunea Sovietică și poporul ei au făcut pentru renașterea postbelică a Poloniei”, scrie diplomatul.

În același timp, Maria Zaharova a declarat că Mateusz Morawiecki a întrecut orice măsură afirmând că, ”deși Armata Roșia a eliberat, într-adevăr, Oświęcim, lagărul de concentrare putea fi eliberat cu o jumătate de an mai devreme”. Cuvinte pe care, indignată, Zaharova le-a definit ca fiind ceva aflat dincolo de granița dintre bine și rău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466248