Expert: Posibile probleme legate de finanțarea planului lui Putin
24/01
În memoria victimelor pogromului evreiesc din București, în ianuarie 1941
24/01

Summitul marilor puteri nucleare. China susține ideea lui Putin

Foto de arhivă/ Reuters

China susține propunerea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind organizarea unei întâlniri a liderilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de securitate al ONU, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Hua Chunying.

”Partea chineză susține propunerea Rusiei de a organiza un summit al celor cinci țări membre permanente ale Consiliului de securitate al ONU și, împreună cu partea rusă, este gata să ia legătura și să convină această chestiune cu restul membrilor permanenți ai Consiliului”, a precizat diplomata chineză, într-un comunicat postat de site-ul ministerului și preluat de agenția Interfax.

Hua Chunying a subliniat rolul și responsabilitatea Consiliului de Securitate al ONU pentru asigurarea păcii și securității, arătând că, «actualul context internațional se caracterizează prin intensificarea factorilor de instabilitate și incertitudine, în condițiile în care problema ”punctelor fierbinți” devine tot mai acută, iar multilateralismul și rolul ONU se confruntă cu provocări serioase».

”Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la victoria în răboiul mondial antifascist și de la crearea Organizației Națiunilor Unite. Adâncirea contactelor și a colaborării membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate are o importanță uriașă pentru protejarea multilateralismului și a ordinii mondiale posbelice, pentru susținerea autorității ONU și a Consiliului ei de Securitate, pentru menținerea păcii și stabilității internaționale și regionale”, a afirmat Hua Chunying.

Putin a propus organizarea, în cursul acestui an, a unei întâlniri a liderilor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
Adresându-se participanților la forumul internațional ”Păstrăm memoria Holocaustului, luptăm împotriva antisemitismului”, Putin a declarat că liderii mondiali nu trebuie să ignore primii muguri de ură și antisemitism și să facă tot posibilul pentru a proteja lumea.

”După părerea mea, țările fondatoare ale Organizației Națiunilor Unite, cele cinci puteri care poartă responsabilitatea pentru apărare civilizației, pot și trebuie să dea un exemplu. Am discutat cu unii colegi și, din câte mi-am dat seama, reacția a fost, pe ansamblu, pozitivă, la ideea organizării unei întâlniri a șefilor statelor care sunt membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU – Rusia, China, SUA, Franța și Marea Britanie”, a spus Putin. El a adăugat că reuniunea poate fi organizată în orice colț al lumii, unde va fi mai potrivit.

”Rusia este pregătită pentru o dezbatere serioasă. Intenționăm să trimitem, fără întârziere, mesaje corespunzătoare liderilor celor cinci țări”, a menționat șeful statului rus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466201