În Rusia, a fost depistat un spion japonez
28/01
Corneliu Vlad: Rusia, nou arbitru al eșichierului medio-oriental
28/01

Ce părere au rușii despre inteligența artificială

Vizitatorii Conferinței Artificial Intelligence Journey (AIJ), din Rusia/ RIA Novosti

Majoritatea rușilor (75% dintre repondenți) sunt la curent cu existența tehnologiilor inteligenței artificiale (IA), dar numai 25% înțeleg rostul ei. Este concluzia unui sondaj realizat de Centrul național pentru studierea opiniei publice (VȚIOM) în comun cu biroul de proiectare privind realizarea programului național Economia Digitală, pe un eșantion de 1600 de persoane cu vârste peste 18 ani, relatează RBK.

12% dintre persoanele intervievate nu au o părere bună despre expansiunea acestei tehnologii. Printre altele, ei se tem de eventuale defecțiuni tehnice, de scurgerea datelor personale, de încălcarea spațiului privat și de imprevizibilitatea consecințelor dezvoltării acestor tehnologii. Majoritatea celor chestionați au o părere pozitivă sau neutră în legătură cu dezvoltarea și implementarea inteligenței artificiale. În același timp, 69% dintre ruși sunt gata să folosească această tehnologie pentru rezolvarea treburilor casnice (54%), pentru petrecerea timpului liber și recreere (54%), în medicină (52%) și educație (44%).

Kirill Rodin, director la VȚIOM, a definit atitudinea rușilor față de această tehnologie ca fiind un interes prudent. ”Pe de o parte, ei recunosc faptul că dezvoltarea inteligenței artificiale ca element al avantajului strategic în revoluția tehnologică este inevitabilă și necesară. Pe de altă parte, se întrevede prudența, dictată, în mare parte, de neînțelegerea modului în care implementarea tehnologiei poate influența, în mod concret, viața de zi cu zi”, a comentat analistul, precizând că, de la an la an, nivelul de teamă față de inteligența artificială scade.

În altă ordine de idei, VȚIOM a stabilit că mediul de afaceri nu este pregătit să folosească inteligența artificială la orice pas. Deși majoritatea companiilor (91% dintre repondenți) au auzit de inteligența artificială, 43% nu o folosesc și nici nu intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat. Întreprinzătorii au explicat că nu simt nevoia de tehnologie sau au recunoscut că nu dețin suficiente cunoștințe în acest domeniu.

În octombrie 2019, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat strategia națională de dezvoltare a inteligenței artificiale până în 2030. Documentul arată că, grație aplicării soluțiilor tehnologice, economia mondială va crește cu cel puțin 1 trilion de dolari până în 2024.
”Conform prognozelor de dezvoltare socio-economică pe termen lung a Rusiei, în cazul unei evoluții și utilizări insuficiente a tehnologiilor inteligenței artificiale competitive, ritmul de realizare a direcțiilor prioritare a dezvoltării tenico-științifice a țării va încetini, ceea ce va antrena o rămânere în urmă, din punct de vedere economic și tehnologic”, se precizează în document.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466152