Banca Centrală a Rusiei a coborât dobânda de referință
09/02
Poetul modernist născut în prag de Revoluţie. Din însemnările astrologului Sergiu Bălan
10/02

Rusia a refuzat să scadă prețul la petrol pentru Belarus

Foto: transoil.by

Rusia a refuzat să ofere Belarusului o reducere la petrol, a anunțat adjunctul șefului administrației președinției ruse, Dmitri Kozak, informează TASS.

Potrivit precizărilor sale, livrările de petrol în Belarus vor continua în condiții comerciale. ”Dacă am oferi reducere, am fi fost nevoiți să introducem o reglementare de stat a pieței petrolului, ceea ce nu vrem să facem. Am pune companiile noastre petroliere într-o situația incertă”, a explicat el, adăugând că prețurile la petrol brut sunt formate de piață, nu sunt reglementate de administrație.

Kozak a arătat că volumele și prețul petrolului furnizat uzinelor de prelucrare din Belarus vor fi discutate, și pe viitor, la nivel de subiecți economici, iar Guvernul Rusiei va ajuta la obținerea de înțelegeri comerciale între consumatorii din Belarus și companiile petroliere rusești. El a amintit că ”una dintre companiile grupului Rosneft ”livrează, deja, petrol, în aceste condiții”.

Aleksandr Lukașenko a fost primit, la Soci, de președintele Rusiei, Vladimir Putin, scopul tratativelor fiind ”victoria în războiul petrolier”, pe care consilierii liderului de la Minsk o considerau inevitabilă. Înainte de a pleca la întrevederea cu omologul său de la Moscova, Lukașenko a declarat, joi seară, că Rusia nu își îndeplinește obligațiile legate de livrările de petrol. El s-a plâns că țara a primit cu un sfert mai puțin țiței, decât fusese convenit.

De asemenea, Moscova și Minskul nu pot ajunge la un acord privind livrarea de petrol la uzinele belaruse de prelucrare, ceea ce l-a determinat pe Lukașenko să dispună găsirea unor variante alternative. Minskul a început deja căutările, iar curând, ar putea fi semnat un acord cu Kazahstanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 513301