Generalul-erou Marin Dragnea a trecut în eternitate
14/02
Cum a fost eliberată Budapesta: Documente desecretizate de Ministerul rus al Apărării (Video)
14/02

Guvernul a aprobat achiziționarea pachetului de control al Sberbank

Foto: FAN

Guvernul rus a aprobat modificările la Legea bugetului federal pentru următorii trei ani, printre care figurează cea privind achiziția pachetului de control al Sberbank (cea mai mare banca rusească) de la Banca Centrală (BC). Potrivit ministrului de Finanțe, Anton Siluanov, valoarea acțiunilor se ridică undeva la 2,5 trilioane de ruble (36,1 miliarde de euro), bani care vor fi luați din Fondul de bunăstare națională (FNB).

”Da, am aprobat”, a spus Siluanov, adăugând că Guvernul va continua să colaboreze cu actuala conducere a băncii, să-l susțină pe șeful instituției, Gherman Gref, în planurile sale. ”Și sunt convins că eficiența activității Sberbank nu va face decât să crească”, a adăugat oficialul rus, citat de RIA Novosti. Venind în completare, cotidianul Kommersant notează că, după toate probabilitățile, contractul dintre Banca Centrală și Guvern va fi semnat prin luna martie.

Citându-l pe Siluanov, publicația precizează că, la un preț mediu al petrolului de peste 52 de dolari/baril, tranzacția va fi finalizată până la sfârșitul acestui an. Prima parte a pachetului va fi cumpărată, pentru 1,2 trilioane de ruble, încă din această primăvară, după intrarea în vigoare a respectivelor amendamente la Legea bugetului, urmând ca restul acțiunilor să fie preluat pe măsura acumulării de mijloace în FNB.

Siluanov a declarat, de asemenea, că mijloacele obținute din vânzarea Sberbank vor fi folosite pentru finanțarea măsurilor de susținere socială anunțate de președintele Vladimir Putin, care a cerut, printre altele, extinderea programelor de sprijinire a familiilor cu mulți copii, a ajutoarelor financiare destinate tinerelor mame, etc.

Ministrul de Finanțe a explicat că o mare parte din cele aproximativ 2 trilioane de ruble necesare în acest scop, va intra în buget grație tranzacției cu Banca Centrală, care va permite cheltuirea veniturilor acumulate din vânzările de petrol și gaze naturale. Cu bani din FNB va fi preluat, la prețul de piață, pachetul de acțiuni Sberbank (50% plus 1 acțiune) ce aparține BC. Treptat însă, Banca Centrală va restitui la bugetul de stat jumătate din aceste venituri (1,25 trilioane de ruble), așa cum impune legislația în domeniu, subliniază cotidianul ”Vedomosti”.

Astfel, prin intermediul Băncii Centrale, banii cumulați în fond din hidrocarburi vor intra în bugetul federal, dar nu ca venituri realizate din petrol și gaze naturale. În opinia lui Siluanov, o astfel de schemă va permite ducerea la îndeplinire a obiectivelor stabilite, fără a încălca legea bugetului. Dacă mijloacele FNB ar fi folosite pentru cheltuieli curente, formal acest lucru ar putea fi considerat o încălcare a regulilor bugetare, a arătat Natalia Orlova, economist șef la Alfa-bank.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 466138