Regiunea Donețk din Ucraina. Noiembrie 2014. Anchetatorii olandezi examinează locul prăbușirii avionului malaezian MH17/ Foto: TASS
Conform acestor documente, avionul de linie a zburat în afara zonei de tragere a tuturor sistemelor ”Buk” instalate și folosite de Ucraina și de Rusia. Potrivit fondatorului Bonanza Media, ziaristul Max van der Werff, până în prezent, nu s-a știut dacă partea olandeză cunoștea amplasarea rachetelor ”Buk-M1”, în timpul conflictului din estul Ucrainei.
”În documentele sale, partea olandeză ajunge la concluzia că nu dispune de informații privind prezența vreunui sistem ”Buk” în apropierea locului unde s-a prăbușit MH17”, a explicat jurnalistul.
În acest context, ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a anunțat plecarea tuturor anchetatorilor care au lucrat la dosarul MH17, schimbare care, potrivit afirmațiilor sale, are loc în cadrul ”unei rotații normale”.
Precizarea a venit după ce publicația olandeză NRC Next a scris că toți cei șase procurori implicați în ancheta privind prăbușirea avionului malaiezian au fost demiși, în contextul reformei angajate de autorități. ”Credeți-mă, partea ucraineană va oferi ajutor părții olandeze”, a asigurat Pristaiko.
Datele serviciul de informații militare olandeze, conform cărora, în zona prăbușirii avionului MH17 din Donbass, nu existau sistemele ”Buk”, confirmă corectitudinea părții ruse, relatează agenția TASS, referindu-se la secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa MH17, de la Amsterdam la Kuala-Lumpur, s-a prăbușit în regiunea Donețk, la 17 iulie 2014. La bordul aparatului se aflau 298 de oameni. Toți au murit. O echipă internațională de anchetă a stabilit, la finalul investigațiilor, că avionul a fost doborât de o rachetă ”Buk”. Judecătoria din Haga va începe examinarea dosarului privind prăbușirea MH17 la 9 martie 2020, menționează Lenta.ru.
Vizitatori website: 778751