Valentin Vasilescu: Ce s-ar ascunde dincolo de propunerea militarilor ucraineni?
18/02
Ministrul Șoigu, vizită importantă în Italia
18/02

MH17: Serviciile olandeze nu au găsit nici un ”Buk”

Regiunea Donețk din Ucraina. Noiembrie 2014. Anchetatorii olandezi examinează locul prăbușirii avionului malaezian MH17/ Foto: TASS

Serviciul de informații militare și de securitate al Olandei nu a descoperit, în zona prăbușirii avionului malaiezian MH17, nici un sistem de rachetă ”Buk”, se arată în documentele respectivei instituții de spionaj, publicate de platforma ziariștilor independenți, Bonanza Media, relatează agenția TASS.

Conform acestor documente, avionul de linie a zburat în afara zonei de tragere a tuturor sistemelor ”Buk” instalate și folosite de Ucraina și de Rusia. Potrivit fondatorului Bonanza Media, ziaristul Max van der Werff, până în prezent, nu s-a știut dacă partea olandeză cunoștea amplasarea rachetelor ”Buk-M1”, în timpul conflictului din estul Ucrainei.

”În documentele sale, partea olandeză ajunge la concluzia că nu dispune de informații privind prezența vreunui sistem ”Buk” în apropierea locului unde s-a prăbușit MH17”, a explicat jurnalistul.

În acest context, ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a anunțat plecarea tuturor anchetatorilor care au lucrat la dosarul MH17, schimbare care, potrivit afirmațiilor sale, are loc în cadrul ”unei rotații normale”.

Precizarea a venit după ce publicația olandeză NRC Next a scris că toți cei șase procurori implicați în ancheta privind prăbușirea avionului malaiezian au fost demiși, în contextul reformei angajate de autorități. ”Credeți-mă, partea ucraineană va oferi ajutor părții olandeze”, a asigurat Pristaiko.

Datele serviciul de informații militare olandeze, conform cărora, în zona prăbușirii avionului MH17 din Donbass, nu existau sistemele ”Buk”, confirmă corectitudinea părții ruse, relatează agenția TASS, referindu-se la secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov.

Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care efectua cursa MH17, de la Amsterdam la Kuala-Lumpur, s-a prăbușit în regiunea Donețk, la 17 iulie 2014. La bordul aparatului se aflau 298 de oameni. Toți au murit. O echipă internațională de anchetă a stabilit, la finalul investigațiilor, că avionul a fost doborât de o rachetă ”Buk”. Judecătoria din Haga va începe examinarea dosarului privind prăbușirea MH17 la 9 martie 2020, menționează Lenta.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 778751