Investițiile rusești în titluri de stat ale SUA au scăzut la 9,9 miliarde de dolari
19/02
SUA au ”atacat” Rosneft. Acțiunile companiei s-au prăbușit
19/02

Surkov, eliberat din funcția de consilier prezidențial

Vladislav Surkov/ Foto: TASS

Vladislav Surkov, considerat drept ”eminența cenușie” a administrației prezidențiale, a fost eliberat din funcția de consilier al președintelui Rusiei, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului. Surkov și-a depus personal cererea de demisie, la sfârșitul lunii ianuarie.

Potrivit cotidianului ”Vedomosti”, Surkov a început să lucreze la Kremlin la sfârșitul anilor ‘90. Până în decembrie 2011, el a coordonat politica internă, devenind cunoscut ca autor al conceptului de ”democrație suverană”. Din 2014, el a răspuns de politica Rusiei din relațiile cu Ucraina, în zona lui de responsabilitate intrând, de asemenea, Abhazia și Osetia de Sud.

Prin intermedierea lui Surkov, în 2014, au fost încheiate primele acorduri de la Minsk privind reglementarea conflictului din Donbass, urmate, în 2015, de al doilea pachet de măsuri. Surkov a participat la negocierile în ”format Normandia”, făcând parte din delegația rusă care s-a deplasat la Paris, la sfârșitul anului trecut.

Primele speculații de presă legate de o posibilă demisie a lui Surkov au apărut încă din septembrie 2018, subiectul fiind abordat, la acea dată, de cotidianul RBK, citând surse de la Kremlin. Dar, Surkov a rămas în funcție. Dintre motivele pentru care Surkov ar fi vrut să plece, s-a vorbit despre impasul în care intrase strategia pentru relația cu Ucraina, neîndeplinirea acordurilor de la Minsk și absența perspectivelor. Surkov a avut conflicte și cu structuri ale statului, în special cu cele de forță, care considerau ”că se amestecă în treburile lor”, spunea, la acel moment, unul dintre interlocutorii RBK, apropiat Kremlinului.

Contactat de agenția NSN, politologul Evgheni Mincenko nu a legat demisia lui Surkov de eșecul pe această direcție. ”Demisia lui Surkov a devenit, de fapt, iminentă, când s-a decis numirea lui Dmitri Kozak, în calitate de coordonator al fostului spațiu sovietic. În acel moment, funcția lui Surkov și-a epuizat rostul. De atunci, demisia lui a fost doar o chestiune tehnică”.

Săptămâna trecută, secretarul de presă al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a anunțat că relația cu Ucraina va fi coordonată, în administrația șefului statului, de șef adjunctul administrației Kremlinului, Dmitri Kozak.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 477633