Putin, sfătuit să exerseze scenariul italian al epidemiei – cel mai dificil
25/03
Anatoli Ciubais a estimat pierderile economiei ruse din cauza coronavirusului
25/03

Încălcarea regimului de carantină și pedepsele cuvenite

Foto: pixabey.com

În Rusia, pentru încălcarea regimului de carantină la domiciliu, pedeapsa este de până la un an închisoare, a precizat, pentru ”Rossiiskaia Gazeta”, expertul Universității din Sankt-Petersburg, Igor Akulin. El a atras atenția că, în ceea ce privește carantina, este vorba despre un termen juridic cât se poate de serios și total diferit de autoizolare.

Încă din 18 martie, Serviciul federal pentru drepturile consumatorului și bunăstarea populației (Rospotrebnadzor) a emis un ordin, în care, la unul dintre puncte, se precizează că orice cetățean care revine din străinătate trebuie să rămână în carantină, nu în autoizolare, timp de două săptămâni. În plus, tot în carantină trebuie să intre toți cetățenii pe care medicii îi suspectează de infecție cu noul coronavirus.

Principala diferență dintre carantină și autoizolare o constituie faptul că prima este obligatorie. Iar, dacă o persoană aflată în autoizolare iese, totuși, din casă, el nu va suferi decât de mustrări de conștiință. Cel care a încălcat regimul de carantină va fi tras la răspundere. Akulin a atras atenția că măsurile de responsabilitate sunt prevăzute în legislație și sunt diferite, de la cele administrative, la cele penale. Pedeapsa maximă este amenda de 80.000 de ruble sau până la 360 de ore de muncă în folosul comunității, cel vinovat putând primi și un an de închisoare. Aceste măsuri îi vizează pe cei care încalcă în mod premeditat regimul de carantină și îi contaminează pe alții. În instanță, trebuie demonstrată contaminarea în masă.

Dacă din cauza nerespectării carantinei cineva nu numai că se îmbolnăvește, dar și decedează, pedeapsa crește, în această situație, la cinci ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 545872