Nava capabilă să termine Nord Stream-2, în drum spre Kaliningrad
01/05
Doctorul Miasnikov: ”În viața mea nu am văzut așa ceva”
02/05

Biserica Ortodoxă Rusă. Explicații privind demontarea unui mozaic cu Putin

Un fragment al mozaicului dedicat aderării Crimeii la Rusia/ Foto: RBK

Un mozaic în care este înfățișat Vladimir Putin, alături de alți politicieni, printre care și ministrul apărării, Serghei
Șoigu, a fost scos din principala biserică a Forțelor Armate, ținându-se cont chiar de părerea exprimată de președintele Rusiei. Lucrarea va fi păstrată, dar, în locul vechiului panou, va fi montat altul, cu o procesiune religioasă în cinstea reîntoarcerii Crimeii la Rusia, relatează RBK.

Preotul paroh al bisericii Forțelor Armate ale Rusiei, episcopul Klinski Stefan, a declarat, pentru RBK, faptul că decizia de a scoate din biserică mozaicul cu chipul lui Vladimir Putin, dedicat reunirii Crimeii cu Rusia, are legătură cu punctul de vedere exprimat chiar de către șeful statului. ”Decizia a venit în urma părerii exprimate de președintele Federației Ruse, care a apreciat că punerea imaginii lui este prematură”, a explicat Stefan.

Principală biserică a Forțelor Armate Ruse/ Foto: RBK

El a precizat, de asemenea, că nu a fost stabilită, încă, o dată exactă pentru deschiderea bisericii. Astfel, dacă la început s-a vorbit de 6 mai, apoi de 9 mai, pe fondul regimului de carantină care nu a fost încă ridicat, totul s-a amânat până la anularea măsurilor de restricții impuse de pandemia de Covid-19.

”Din câte știu, mozaicul a fost păstrat și se va afla fie într-un muzeu, fie în alt loc, ca un artefact istoric”, a adăugat, la rândul său, președintele Consiliului artistic pentru construirea Bisericii principale a Forțelor Armate, protoiereul Leonid Kalinin. De asemenea, el a confirmat informația potrivit căreia locul mozaicului demontat va fi ocupat de un panou al procesiunii religioase cu Icoana Maicii Domnului din Korsun (Korsun este orașul antic din Crimeea – azi, Herson – în care a avut loc creștinarea Rusiei Kievene, în 988 – n.r.), eveniment care a avut loc în zilele aderării Crimeii la Rusia.

Comentând apariția mozaicului, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat, zilele trecute, că Putin este la curent cu ceea ce se petrece și că președintele consideră prematură o asemenea evaluare a activității lui, menționează RBK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 580128