Bani pentru familiile medicilor morți de coronavirus
10/05
În exclusivitate. Ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin: De ce Ziua Victoriei are o atât de mare însemnătate în Rusia?
11/05

Istoric francez: Principalele diferențe dintre ruși și europeni

Foto: RIA Novosti

Există cel puțin două trăsături specifice, care fac deosebirea dintre ruși și europeni, spune, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro, istoricul francez Helene Carrere d’Encausse (în imagine), relatează Regnum.

Una dintre ele este un simț ascuțit al istoriei. Carrere d’Encausse a explicat că, după toate probabilitățile, legătura cu istoria este mai puternic dezvoltată la ruși, din cauza tragediei pe care acest popor a suferit-o în secolul al XX-lea. A două trăsătură distinctivă o constituie percepția la fel de ascuțită a morții.

În ceea ce privește percepția ascuțită a morții, istoricul francez a adus ca exemplu cultura și religia.

”Acest lucru reiese din întreaga literatură rusă. Creștinismul ortodox așază învierea și, prin urmare, moartea, ca bază a credinței. În Rusia, moartea este vizibilă, dacă ne gândim măcar la ceremonia de înmormântare. Sicriul rămâne deschis până în ultimul moment, mortul rămâne pentru o ultimă despărțire”, a adăugat istoricul.

În schimb, europenii gândesc numai despre prezent, înlocuind, de regulă, moartea cu noțiunea de ”plecare din viață”. Printre altele, această circumstanță a fost scoasă în evidență de pandemia de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 580141