Putin și Erdogan au vorbit despre situația din Siria și Libia
19/05
Rusia și România – confesiunile unui ”om al rușilor”
19/05

Corneliu Vlad: Pandemia ca revelator și catalizator al sinergiilor internaționale

Corneliu Vlad/ Foto din arhiva personală

Corneliu VLAD

Pandemia Covid-19 este, între atâtea altele, și revelator, catalizator, moment al adevărului, cum ne învață ziarele lumii. Dezbaterea publică mondială e suprasaturată de o avalanșă de noi întrebări:Va marca pandemia sfârșitul globalizării sau doar al unui tip de globalizare? Va pune capăt lumii liberale, unilateralismului sau dimpotrivă, multilateralismului? Va detrona blocul eurasiatic Rusia-China etc. lumea occidentală din rolul sau de gestionar îndelungat al ordinii internaționale? Oricum, lumea este în schimbare și căutări, iar mai devreme sau mai târziu va fi cu totul diferită.

Dar unei noi lumi îi trebuie și noi politici care să răspundă noilor cerințe și sfidări. Politologii ruși pledează tot mai sonor pentru un asemenea deziderat și produc argumente în sprijin. Exact în urmă cu o lună, consemnam în această rubrică ideile unor analiști de la Moscova care se pronunță pentru o nouă viziune, noi abordări, împotriva fixațiilor (pe Occident), osificării (în canoanele războiului rece), împotriva orizontului îngust al politicii externe din vremea bipolarismului.

Pandemia generează noi sinergii în politica mondială și obligă la reevaluări și alte tipuri de acțiune. O nouă perspectivă asupra problemelor lumii se deschide acum tot mai clar conturată și decidenților politici ai statelor, inclusiv în Rusia. Noua optică este impusă de noile realități. În lumea convulsionată a momentului, constată ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, “colegii noștri americani și aliații lor nu renunță la încercările lor de a escalada starea de confruntare, de a folosi situația creată pentru a-și impune punctul de vedere, viziunea lor asupra viitoarei ordini mondiale, pe care ei o definesc drept ordine bazată pe ”reguli”. Reguli care sunt inventate tot de ei”, spune ministrul Lavrov. Realitățile de astăzi, subliniază el, solicită, însă, extinderea conceptului de securitate moștenit din perioada postbelică și a războiului rece, care absolutiza componenta militară, pentru a include securitatea biologică la scară mondială, cu tot ceea ce implică ea, inclusiv legislație internațională, mecanisme și instrumente de monitorizare, control, limitare, restricții, conlucrare, acțiune etc.

În prelungirea acestei idei, adjunctul ministrului de Externe Serghei Riabkov constată că forța militară ”joacă un rol tot mai mare în relațiile internaționale, pe fondul slăbirii și distrugerii instituțiilor internaționale ale guvernării globale și ale regimului de control al armelor”. După părerea Rusiei, adaugă viceministrul, “pandemia de Covid-19 va întări aceste tendințe, acționând ca un catalizator al lor. Toate acestea reclamă un răspuns politico-diplomatic la provocările mondiale, sporesc nevoia obiectivă de eforturi comune ale jucătorilor internaționali cheie, pentru depășirea lor”. De aici, necesitatea întăririi și sporirii eficienței organizațiilor cu vocație universală și a formatelor multilaterale de negocieri și de acțiune colectivă în confruntarea cu pericolele comune care amenință întreaga omenire, renunțarea la unilateralism, izolaționism și supremație, conlucrare generală, în care trebuie să se reflecte interesele fiecărui stat, o conlucrare fără obstacole, restricții și sancțiuni aplicate discriminatoriu unor state pe criterii politice.

Este momentul, mai spun înalții demnitari ruși, să se decidă și în ce privește dezbaterea planetară asupra viitorului făgaș de dezvoltare a lumii de azi și de mâine. “Lumea se află la o răscruce, afirmă viceministrul Riabkov. Vom merge în continuare pe actuala cale a globalizării sau ne vom întoarce, după pandemie, la regionalizare și reinstaurarea suveranității naționale în varietatea sa de modalități? Este, aceasta, o problema cheie”.

O a două problemă fundamentală care devine, și ea, tot mai preocupantă, pentru “maeștrii diplomației și gânditorii influenți”, este garantarea drepturilor omului în situații limită, cum este cea a pandemiei. Se pune, de pildă, întrebarea dacă supravegherea electronică prin care este spionată populația, pusă în aplicare de companii respectă standardele și principiile de protejare a drepturilor omului.
După cum se vede, pandemia nu numai că nu pune surdină disputelor si stridențelor din viața internațională, ci din păcate chiar le acutizează, pentru a nu spune isterizează, așa cum se întâmplă de altfel  în sfera mass media internațională. Unui ziarist care se temea la o conferință de presă la MAE de la Moscova că Rusia ar riscă să se “autoizoleze” pe plan extern în contextul confruntării cu pandemia, vice-ministrul Riabkov i-a spus: ”Politica externă nu se poate autoizola, ea are o funcție esențială în orice stat și chiar impune intensificarea eforturilor în actualele condiții”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 516038