Tratatul Cer deschis. Riabkov: Rusia este gata de dialog cu SUA
22/05
Vaccin anti-Covid. În iulie vor fi anunțate rezultatele testelor clinice
23/05

Rusia a dat în exploatare prima centrală nucleară plutitoare

Prima Centrală nucleară plutitoare ”Akademik Lomonosov”/ Foto: TASS

Amplasată în Ciukotka, prima Centrală nucleară plutitoare (CNP), ”Akademik Lomonosov”, a fost dată în exploatare industrială vineri, 22 mai, după ce a primit aviz pozitiv din partea Serviciului de protecție a mediului (Rosprirodnadzor) și confirmarea Serviciului Federal de Verificare Ecologică, Tehnologică și Nucleară (Rostehnadzor) că centrala a fost construită conform cerințelor documentației din proiect, informează TASS, citând un comunicat al concernului Rosenergoatom. Centrală nucleară plutitoare este proiectată pentru a produce energie electrică și termică; ea va fi, de asemenea, folosită pentru desalinizarea apei de mare.

Ordinul de punere în funcțiune a CNP a fost semnat de directorul general al concernului, Andrei Petrov.

”Începând de astăzi, proiectul de construcție a centralei nucleare plutitoare în orașul Pevek, Districtul Autonom Ciukotka, poate fi considerat finalizat cu succes. Acum, CNP și-a intrat în drepturi ca a 11-a centrală nucleară aflată în exploatare industrială în Rusia și cea mai nordică din lume”, a spus Petrov, citat în comunicatul Rosenergoatom.

Pentru prima dată, CNP a furnizat energie electrică în rețeaua izolată a centrului energetic Ciaun-Bilibinsk din Ciukotka, la 19 decembrie 2019. La acea dată, revista internațională Power a calificat evenimentul drept unul dintre șase evenimente cheie ale anului în domeniul energiei nucleare. De la conectarea la rețea, CVP a generat peste 47,3 milioane kWh energie electrică, acum ea asigurând 20% din necesarul de energie electrică a centrului energetic Ciaun-Bilibinsk. După dezafectarea Centralei nucleare Bilibinsk, CNP va fi principala sursă de energie pentru Ciukotka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 516020