La Moscova s-au deschis secțiile pentru votul la amendamentele constituționale
25/06
Vaccin anti-Covid. Cum decurg testele clinice
25/06

Creștere puternică a prețului la petrolul Urals

Foto: TASS

De la începutul lunii iunie, prețul petrolului rusesc marca Urals a crescut, în Europa, cu peste 7 dolari/baril, până la 45-46 de dolari/baril, informează presa rusă, citând datele agenției internaționale de prețuri Argus.

Petrolul rusesc continuă să fie comercializat la un preț mai ridicat decât Brent (cu extracție din Marea Nordului, de referință pe piața europeană, n.r.), dar cu o primă de 1,55 dolari/baril pe piața nord-occidentală și de 2,66 dolari pe cea sudică.

”În expresia absolută, Urals s-a scumpit cu 7,42 de dolari, până la 45,06 dolari/baril”, au precizat analiștii, menționând că, de la începutul lunii iunie, nivelul primei în regiunea mediteraneeană a scăzut cu 0,25 de dolari/baril.

”Izvestia” amintește că, la 20 iunie, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat că nivelul cererii de petrol de dinainte de criza coronavirusului nu se va reface mai devreme de anul 2021. În opinia lui, piața mondială a aurului negru și-ar putea regăsi echilibrul spre sfârșitul acestui an sau la mijlocul anului viitor.

De precizat că, potrivit vice-ministrului energiei, Pavel Sorokin, Rusia consideră că prețul just de echilibrare a pieței mondiale a petrolului este de 40-50 de dolari/baril. În același timp, ministrul energiei, Aleksandr Novak, spune că actualul nivel al prețurilor mondiale la țiței, care oscilează în jurul valorii de 40 de dolari/baril reflectă în mod obiectiv situația de pe piața globală. În schimb, pentru confortul Rusiei, prețul ar trebui să fie de aproximativ 50 de dolari/baril.

Între timp, prețul barilului marca Brent scade pe fondul informațiilor privind creșterea producției din Statele Unite și a rezervelor de brut, care au atins valori istorice. Miercuri, barilul Brent s-a tranzacționat sub 41 de dolari, afișând o scădere de peste 5% față de cotațiile din ajun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 548214