Lavrov și Dačić consideră că SUA și UE vor să comute doar către ele circuitul de soluționare a problemei kosovare
27/06
În Alaska, vor să demonteze monumentul închinat liderului așezărilor rusești, Baranov
27/06

Alexander Rahr, despre noile relații dintre SUA și Germania

Foto: PolitExpert

”Berlinul a dat dovadă de nesupunere și, ca urmare, Statele Unite construiesc o alianță militară directă cu Polonia”, a apreciat politologul german Alexander Rahr, comentând decizia președintelui Donald Trump de a da Germaniei drept exemplu Polonia în contextul chestiunilor legate de gazele naturale și a contactelor pe linie NATO, scrie publicația ”Vzgliad”.

”Tactica Germaniei nu se schimbă: Berlinul speră că Trump nu va fi reales la următoarele alegeri, că la putere la veni Joe Biden și că totul se va rezolva. Dar, este o poziție foarte naivă, pentru că, dacă la putere va veni Biden, presiunea Washingtonului asupra Berlinului nu va slăbi. Poate, doar retorica se va modifica”, crede analistul german.

«Dar, acum, sub ochii noștri se produce o mare schimbare istorică: până acum, Germania era considerată principalul ”guvernator” al SUA în Europa și primul aliat al americanilor pe continent. Berlinul a dat, însă, dovadă de nesupunere, astfel că, acum, SUA construiesc o alianță militară directă cu Polonia», a explicat politologul.

În opinia lui, ”dacă Trump va fi reales, NATO va suferi schimbări serioase. Alianța va fi păstrată doar pe hârtie, iar, în practică, SUA vor stabili alianțe directe cu Polonia, România și Marea Britanie, care sunt gata să acționeze fără să crâcnească în interesele Washingtonului, inclusiv în ceea ce privește descurajarea Rusiei. Toate astea vor schimba harta geopolitică a lumii”, a subliniat Rahr.

Comentariul vine în contextul în care președintele american, Donald Trump, a declarat că Germania datorează NATO ”o mare sumă de bani”, de aproape 1 trilion de dolari. În schimb, a spus Trump, Germania cheltuie miliarde de dolari pentru resurse energetice din Rusia, ceea ce Polonia nu face. În realitate, notează publicația ”Vzgliad”, Polonia continuă să cumpere gaz rusesc, dar intenționează să renunțe la el după 2022, trecând în totalitate pe gazele naturale lichefiate importante din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777924