Alexander Rahr, despre noile relații dintre SUA și Germania
27/06
Vot constituțional. Rata de participare la votul electronic, peste 70%
27/06

În Alaska, vor să demonteze monumentul închinat liderului așezărilor rusești, Baranov

Foto: pagina «Russian America Society» din Facebook

Un grup de localnici din Alaska a cerut demontarea monumentului dedicat primului conducător al coloniilor rusești din America de Nord, Aleksandr Baranov, a declarat administratorul orașului, John Leach, relatează Lenta.ru.

În localitatea situată pe insula Baranof au apărut nemulțumiri legate de respectivul monument. ”Este un grup de oameni în oraș care organizează, ca să spun așa, proteste pașnice față de această statuie”, a arătat managerul. În opinia lui, aceste manifestări sunt o continuare a tendinței ce caracterizează, în ultima lună, toate statele americane.

Aleksandr Baranov (1747-1819), conducător al așezărilor rusești din America de Nord la sfârșitul secolului XVIII și începutul secolului XIX/ Foto: drive2.com

Protestatarii afirmă că statuia, dăruită orașului, în 1989, de o familie locală înstărită, jignește sentimentele reprezentanților popoarelor băștinașe. Leach spune că în oraș sunt și susținători ai monumentului, care evocă valoarea istorică și artistică a operei. Decizia finală aparține consiliului local. Se analizează varianta păstrării statuii liderului comunităților rusești, dar, pentru a asigura un echilibru, se propune să fie ridicat, alături, un monument dedicat populației băștinașe – tlingliții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 548254