Președintele Vladimir Putin li s-a adresat cetățenilor ruși în ajunul principalei zi de vot constituțional național
30/06
Vot constituțional. În cinci zile, au votat 45,7% dintre alegători
30/06

”Omagiu adus memoriei”: Putin și Lukașenko au inaugurat Memorialul Soldatului sovietic de lângă Rjev

Inaugurarea Memorialului dedicat Soldatului sovietic, de lângă Rjev, Regiunea Tver/ Foto: RIA Novosti

Președintele Rusiei și cel al Belarusului, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, au participat, lângă Rjev (Regiunea Tver, Rusia), la ceremonia de inaugurare a Memorialului închinat Soldatului sovietic. Între anii 1942-1943, aici au avut loc lupte pe viață și pe moarte, în care au murit, au fost răniți și au fost dați dispăruți peste 1.300.000 de oameni, relatează Gazeta.ru.

Președinții Rusiei și Belarus, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko/ Foto: RIA Novosti

Cei doi șefi de stat au depus flori la proaspăt inauguratul Memorial închinat Soldatului sovietic. Când s-au întâlnit, președinții s-au îmbrățișat, și-au strâns mâinile în prezența veteranilor de război și au stat de vorbă cu aceștia.

Liderii rus și belarus au depus la monument ghirlande de flori, purtând în brațe buchete de trandafiri roșii. În plus, cei doi președinți au participat la sădirea de brazi, în memoria celor care au murit în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Memorialul Soldatului sovietic a fost ridicat cu bani strânși din donații, la inițiativa veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei. El se află lângă satul Horoșevo, raionul Rjev din Regiunea Tver, nu departe de autostrada federală M-9 Moscova – Riga. Proiectul a fost transpus în viață de Societatea Istorico-Militară a Rusiei, cu sprijinul Statului Unional Rusia-Belarus, a Ministerului Culturii al Rusiei și a guvernului Regiunii Tver.

Sculptura de bronz are o înălțime de 25 de metri și cântărește circa 80 de tone. Monumentul a fost creat pe baza fotografiilor câtorva dintre participanții reali la bătălia de la Rjev.

În discursul său inaugural, Vladimir Putin a subliniat că luptele de la Rjev din 1942-1943 au avut o importanță uriașă în apropierea cotiturii decisive din evoluția celui de-al Doilea Război Mondial. ”Importanța acestei bătălii sângeroase și de durată pentru victoria poporului sovietic asupra fascismului este uriașă, ea demonstrând dușmanului, fără drept de tăgadă, că este imposibil să întoarcă din nou ofensiva împotriva Moscovei, la fel cum este imposibil să-i zdrobești și să-i îngenunchezi pe oamenii care s-au ridicat să-și apere Patria”, a subliniat președintele rus.

Putin a arătat că, după fiecare mort, soldatul sovietic se arunca din nou în luptă, ”iar incredibila furie a acestei bătălii l-a adus la epuizare pe inamic, l-a măcinat, a tocit gigantica mașinărie de luptă a celui de-al Treilea Reich”.

Președinții Putin și Lukașenko au stat de vorbă cu veteranii de război/ Foto: RIA Novosti

El a definit inaugurarea monumentului drept un omagiu adus memoriei tuturor celor care s-au luptat pe câmpurile de lângă Rjev, care au apărat Patria, dându-și viața pentru măreața Victorie.

Nu cu mult timp în urmă, în istoria oficială ”nu se obișnuia să se vorbească prea mult despre” luptele de la Rjev, ba chiar participanții relatau acele evenimente cu destulă zgârcenie: era prea greu, sufletește, să amintești ”despre așa-numita mașină de tocat carne de la Rjev”, a subliniat președintele.

Luptele aprige, disperate au durat luni de zile în aceste locuri, soldații s-au bătut ”pentru fiecare poieniță, pentru fiecare casă, pentru fiecare metru de pământ”, a continuat șeful statului. ”Este imposibil să gândești fără durere despre acele pierderi suferite aici de Armata Roșie. Au murit, au fost răniți și au dispărut fără urmă peste 1.300.000 de oameni. O cifră cumplită, pur și simplu incredibilă”, a spus Putin. ”Avem o datorie sfântă să onorăm și să ne amintim de fiecare erou”, iar imortalizarea eroismului lor ”a fost o chestiune de conștiință și de onoare”.

Putin a cerut, de asemenea, să fie continuate căutările de lângă Rjev. Președintele a mulțumit celor implicați în aceste eforturi, oameni care ”restituie morților numele lor, iar apropiaților și urmașilor acestora – o parte din istoria de familie”. ”Aici, pe acest pământ mult încercat, căutările trebuie neapărat să continue”, a insistat liderul de la Kremlin.

Separat, el a exprimat mulțumiri celor care au participat la crearea memorialului. ”Este o lucrare extraordinară, minunată”, a afirmat Putin.
Proiectul sculptorului Andrei Korobțov și al arhitectului Konstantin Fomin – figura de bronz a soldatului sovietic, ridicată pe o movilă de zece metri – a câștigat concursul internațional pentru cele mai bune soluții artistice și arhitecturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 777933